Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yargı reformu ve AB

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Türk hâkim Işıl Karakaş'la karşılaştık. Eşi Eser Karakaş da, Strazburg'da. Türk misafirperverliği Strazburg'da da devam ediyor. Karakaş çifti, Yeni Şafak yazarı Ali Bayramoğlu ve beni, her yörenin özel şarabından tadıp, yemeğini yiyelim diye Strazburg'un köylerine götürdüler. Köy demeye tabii ki bin şahit ister. Zaten, bizim yaptığımız bu tur, Strazburg'a her gelene teklif edilen bir turistik gezi özelliğini taşıyor.
Bu arada, Işıl Karakaş'la da sohbet ettim. Karakaş, yargı reformunun AB tarafından desteklendiğini söyleyince, "Ama, bu değişime, yargı siyasallaşıyor gerekçesiyle Türkiye'de karşı çıkanlar var" dedim. Işıl Hanım itiraz etti: "Aksine, AB'nin talep ettiği adımlar atılmış ve bizim yükümüz de bu sayede çok hafifleyecek. Meselâ Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararlarına yargı yolu kapalı olduğu için yüzlerce müracaat var. Reform, HSYK kararlarına yargı yolunu açıyor. Ayrıca, cezaevindeki mahkûmlara, infaz hâkimi dosya üzerinden disiplin cezası uyguluyordu. Reform paketi, duruşma yapılmasını öngörüyor. Bunun yanı sıra, pakette, vicdani ret imkânını tanıyan bir düzenleme de mevcut. Bugün Türkiye, Rusya'dan sonra, AİHM'ye yapılan müracaatlar açısından 2. geliyor; 12 bin dosya var. Yargı reformuyla üzerimizdeki yük bir hayli hafifleyecek."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA