Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Cafe & Croissant

Strazburg'tan

Fransa'da, "Türkiye Mevsimi" sürüyor. Bu çerçevede yapılan faaliyetlerden biri de, Strazburg Üniversitesi'nde "Cafe & Croissant" adı altında gerçekleşti. Sergide, Fransa ile Osmanlı döneminden gelen temaslar, karşılıklı etkileşmeler fotoğraflarla anlatılıyor. Genç Osmanlıların, Fransız Devrimi'nin aydınlanmacı filozoflarından esinlendiği kartpostallar sergilenmişti. Birinde Fransız Devrimi'nin sloganı olan, "Hürriyet, eşitlik, kardeşlik" (Liberte, egalite, fraternite) yazıyordu. Diğerinde ise, Fransız bayrağının renkleri (mavi, beyaz, kırmızı) kullanılmıştı. Bir başka köşede, Fransızca'dan Türkçe'ye geçmiş yüzlerce kelime sıralanmıştı: Adres, Afiş, Aktör, Amatör, Anarşi, Apartman, Bisküvi, Balkon, Direksiyon, Diyalog, Doktor, Estetik, Endüstri, Filozof, Fantezi, Fonksiyon, Fotoğraf, Gardırop, Grafik gibi. Ya serginin ismi ne anlama geliyor? Ya da niçin bu isim tercih edilmiş? Kahveyi, Avrupa'ya Osmanlı'nın tanıttığını biliyoruz. Viyana'ya gittiğiniz takdirde, Avusturyalılardan bu gerçeği duyarsınız. Croissant ise, Fransızların, sabah kahvaltılarında vazgeçemedikleri, milföy hamurundan yapılan bir çörek cinsi. Osmanlı kuşatması sona erince, Avusturyalı bir fırıncı, Osmanlı bayrağındaki hilâllerden esinlenerek, aynen hilâl biçimi çörekler yapıp, herkese dağıtmış. Croissant, zaten hilâl demek.

***
"Türkiye Mevsimi" dolayısıyla Yavuz Bingöl de Strazburg'taydı. Ünlü sanatçı, "Üç Maymun" filminin gösterimi için gelmişti.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA