Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Psikolojik Harekât mı?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 2005'ten 2009'a kadar, son 5 yılda, hâkim ve savcılar hakkında toplam 20 bin 443 şikâyet yapıldığı, bunlardan bin 209'unun soruşturma ve kovuşturmasına izin verildiği, bu rakamın sadece 69'unun telefonlarının dinlendiği bilgisini verdi.
Bakan Ergin, ayrıca, şikâyetlerin, hangi oranda kovuşturma ve soruşturmaya dönüştüğünü de açıkladı. 1999'da şikâyet dilekçelerinin % 96'sı işleme konuluyordu. 2005'ten itibaren, oran düşmeye başladı. 2009'da, 4 bin 530 şikâyetin aşağı yukarı yarısı (% 46'sı) hiç işleme konulmadı; ön incelemeye tâbi tutulmadı.
Prosedür şöyle işliyor: Şikâyet gelince, ya hiçbir işlem yapılmıyor ya da ön incelemeye gidiliyor; ön inceleme neticesine göre soruşturma açılıp açılmayacağı kararı veriliyor.
Bakanın verdiği rakamlara göre, ön inceleme, büyük oranda muhakkik eliyle yürütülmüş. (Müfettiş görevlendirmek yerine, şikâyet edilen hâkimin görev yaptığı mahkemedeki ya da yakın bir mahkemedeki kıdemli hâkim ön incelemeyi üstlenmiş) 2009'da, ön inceleme için, 2 bin 229 muhakkik ve sadece 202 müfettiş vazifelendirilmiş.
2009'da, ön inceleme sonucunda, 2 bin 500 civarında şikâyet dilekçesi hakkında, soruşturma ve kovuşturmaya gidilsin kararı çıkıyor. Adalet Bakanlığı müfettişleri ise, kendilerine intikal eden 2 bin 500 dosyadan sadece 210'u hakkında soruşturma ve kovuşturma kararı veriyor. (Kısacası, 2009'da, 4 bin 530 şikâyetin sadece 210'u soruşturma ve kovuşturmaya dönüşüyor) Soruşturma safhası öncesinde, görüldüğü gibi, müfettişlerden ziyade kıdemli hâkimler işi yürütüyor.
Sonuç: Yapılan şikâyetlerin, ön incelemeyle yarısını eleyen ve ancak % 5 nispetinde soruşturma ve kovuşturma açan Adalet Bakanlığı için, nasıl "Yargı baskı altında?" iddiaları ciddiye alınabilir? Peki 1999'da ya da 2000 yılında şikâyetlerin % 96'sı-97'si işleme konulurken ve % 10'un üzerinde bir oran soruşturma ve kovuşturmayla sonuçlanırken, Adalet Bakanlığı baskı uygulamıyordu da, oran % 5'e düşünce mi bir baskı olduğu ileri sürülüyor?
Boşuna "Psikolojik Harekât var. Dikkat!!!" demiyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA