Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Demokrat Parti ve 'balans ayarı'

Mehmet Arif Demirer ile konuştum. Demirer, eski DP'li bakanlardan Arif Demirer'in oğlu. Demokrat Parti dönemiyle ilgili her türlü bilgi ve belge, koleksiyonunda mevcuttur. Pazar günü Soner Yalçın'ın kaleme aldığı bir iddiayı sordum kendisine. Yalçın Hürriyet'te "Dün" ile "Bugün"ü mukayese etmek için bir iddia ortaya atmıştı: "Demokrat Parti 6 Haziran'da TSK içinde balans ayarı yaptı. Askerler darbe yapacak diye Türkiye'nin gündemine suni bir olay getirdi. Bu vesile ile Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı'nı değiştirdi 150 albayı emekli etti."
Demirer benim bildiklerimi teyit etti: Askerler İsmet Paşa'ya gidip iktidarı teslim etmeme teklifinde bulunmuşlardı. Demokrat Parti kurmayları, muhtemel yasa dışı teşebbüsleri önleme maksadıyla bu tedbiri almışlardı.
Daha sonra komuta heyetinin tasfiyesi ile Demokrat Parti'nin Atatürk çizgisinden sapmasının yolunun açıldığı da iddia edildi. Nitekim Soner Yalçın, ezanın Kürtçe okunması yasağının kaldırılmasının da aynı döneme denk düştüğünü hatırlatmakta. Oysa, bu yasağın kaldırılması CHP'lilerin de iştirakiyle, oy birliği ile gerçekleşmişti.
Ve 6 Haziran 1950 tarihli Zafer gazetesinden iki manşet haber: 1)Genelkurmay'da mühim değişiklik 2)Cumhurbaşkanı Bayar dün Başbakan'la Anıtkabir inşaatını tetkik etti.
Anıtkabir inşaatı ilerlemiyordu. Bayar, komuta heyetini emekliye sevk ettiği gün Anıt Kabir'i bazı bakanlarla ziyaret etti. Babam Muammer Çavuşoğlu da, Nafia Vekaleti müsteşarı sıfatıyla orada bulunuyordu " Anıtkabir, 10 Kasım 1953'e yetiştirilecek" talimatını verdi.
Soner Yalçın, "Dünküler iftiraydı; bugün de bir şey yok" demeye getiriyor yazısında.
Ne dünkü iftira idi; ne bugünkü. Hele bugün, silahlar, planlar, andıçlar da ortada. Hepsi düzmece mi? İnsaf...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA