Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Şeffaf politika

Adalet Bakanı Sadullah Ergin dinlemelerle ilgili iddialar çıkar çıkmaz harekete geçti ve basın yoluyla halkı aydınlatmaya çalıştı Onun bu gayretli tavrı olmasaydı, "Telefonlar dinleniyor. Türkiye bir Korku Cumhuriyeti oldu" propagandasının önü kesilemeyecekti. Bakanın ısrarlı açıklamalarına rağmen, hâlâ Baykal, Grup toplantısında yasadışı dinlenme iddialarını hükûmet ile irtibatlandırarak tekrarladı.
Oysa Ergin, a) "yasadışı" dinlemelerle, b) vatandaşın dinlenilmesini ve c) yargıç ile savcıların dinlenilmesi hadisesini birbirinden ayırmıştı.
Yasadışı dinleme: Bunu bir GSM operatörü de yapabiliyor, bir Emniyet mensubu, MİT ya da Jandarma İstihbarat. Hâkim izni olmadan gerçekleşen dinlemeler mahkemede delil olarak kabul görmüyor.
Vatandaşın yasal olarak dinlenmesi: Adalet Bakanlığı müfettişleri ile ilgili değil. Suçlunun takibi ya da suçun engellenebilmesi için Emniyet, MİT ya da Jandarma mahkemeye başvurup hâkimden karar alıyor.
Sadece, hâkim ve savcı için Adalet Bakanlığı müfettişleri devrede. Ama onlar da ancak mahkeme kararı ile bu işlemi başlatabiliyor. Son beş yılda, eskiye nazaran, şikâyetlerin kovuşturma ve soruşturmaya dönüşmesinde yarı yarıya azalma var. Son 5 yılda dinlenen hâkim ve savcı sayısı da, 56'sı Ergenekon dosyasıyla ilgili olmak üzere yalnız 69. Devede kulak, öyle değil mi?
Sadullah Ergin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile ilgili de bilgi verdi.
1) Dinleyen TİB değil. TİB, mahkeme kararlarını yasal açıdan inceliyor, uygun bulmadıklarına bir başka mahkeme nezdinde itiraz ediyor. Münasip gördükleri için "link açıyor." Dinlemeleri ilgili Emniyet, MİT ya da Jandarma İstihbarat birimleri gerçekleştiriliyor. Hâkimin verdiği süre bitince link kesiliyor.
2) Konuşma kayıtları da bu kurumda tutulmuyor. TİB'de sadece, kim kimi hangi süreler içinde dinledi bunun kaydı mevcut.
3) TİB'den önce, mahkeme kararı olmadan dinlemeler yapılır ve bir delil ele geçerse, eski tarihli mahkeme kararı alınırdı. Şimdi, bu mümkün değil. Çünkü ne zaman kimin dinlendiğinin kaydı TİB'de mevcut.
Sadullah Ergin süratli hareket edip halkı bilgilendirmeseydi, tartışma CHP'nin de katkısıyla bir rejim bunalımına dönüşecekti.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA