Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yargıtay dinlendi mi?

CHP milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Haber Türk'teki "Sansürsüz" programında, bana, "Yasal olmayan yollardan Yargıtay telefonu da dinlenmiş, bunun belgelerini de yakında açıklayacağız" demişti. Konuyu, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek'e sordum. "Bu zaten teknik olarak mümkün değil" cevabını verdi. "Bilirkişi raporunda da, dinlemenin yapılmadığını belirtiyor" diye ilâve etti.
Öğrendiklerimi size de aktarayım: Meğer Türk Telekom, santrallerin yapısına göre bir liste belirlemiş. Hangi santrallerden özel numaralar takip edilebilir, hangilerinden ise, santralden ayrılan numarayı dinlemek mümkün değildir. Bu bilgi Telekom'un TİB'e verdiği listede mevcut.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na dinleme talebi gelince, önce "mahkeme kararı var mı", "bu karar yasaya uygun mu alınmış", diye inceliyorlar. Hukuk Dairesi'nden sonra, olay Teknik Daire'ye intikal ediyor. Teknik Daire, Türk Telekom'un gönderdiği listeye bakıp, "Ana santralden odaya tahsis edilen telefonu dinlemek mümkündür" ya da "değildir" kararına varıyor. Yargıtay santrali eski olduğu için, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun odasındaki telefonlar dinlenememiş; bilirkişi de zaten bu tesbiti yapmış, veri tabanına girmiş, Eminağaoğlu'nun numarasıyla ilgili tanımlama bulunmadığı sonucuna varmış.
Evvelki gün Kılıçdaroğlu ile konuştum ve kendisine sahip olduğum bilgileri aktardım. Kılıçdaroğlu beni bir düzeltme için aramıştı. Erzurum hâkiminin "hamiline karar" meselesinde, ben, "Bu belge herhalde Erzincan Merkez Komutanlığı tarafından Kılıçdaroğlu'na pas edilmiştir" diye yazmıştım. CHP milletvekili, "Hayatımda hiçbir zaman belge alışverişi bağlamında askerle bir alışverişim olmamıştır" dedi. İddiaları konusunda tatmin olabilmek için, Adalet Bakanlığı'nın bölgeye gönderdiği müfettişin raporunu beklediğini söyledi.
Kılıçdaroğlu ile dostane bir havada konuştuk; fikir alışverişinde bulunduk. "Yargıtay'ın telefonu dinlenmiş" iddiasını ortaya atmadan önce, işin teknik yönünü daha iyi incelemesini tavsiye ettim. "Meselâ Türk Telekom'a başvurup, hangi santrallerin dinlenebileceğini öğrenin. Ayrıca, Emniyet'teki tutanakları isteyin. Eğer bir dinleme yapıldıysa Emniyet'te mutlaka bir ses girişi bulunmalı" dedim.
Gördüğünüz gibi, diyalog her zaman faydalı. Herkese tavsiye ederim.

***

Telefon dinlemelerinde, TİB'in işlevini şöyle tarif edebiliriz: Mahkeme kararı hukuki şartlara uygun olarak alındığı zaman, TİB, hangi görevli dinlemeyi yapacaksa, ona güvenli bir hat tahsis ediyor; bir de aidiyet numarası, "şifre" veriyor. Dinlemeyi yapan, TİB değil, talep eden merci. Mahkemenin verdiği dinleme süresi tamamlanınca, otomatik olarak link kesiliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA