Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Oy oranları ve bir değerlendirme

A&G Araştırma'nın sahibi Adil Gür ile daha önce konuşmuş ve AK Parti'nin, mahalli seçimlerde aldığı oyun biraz altında kaldığını, MHP ile DTP ilerlerken, CHP'nin oy kaybettiğini belirtmiştim. (11 Ocak 2010-Sabah) Dünkü Taraf'ta, Adil Gür oranları açıkladı. Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AK Parti % 32, CHP % 21, MHP % 19, DTP % 7, Türkiye Değişim Hareketi (Mustafa Sarıgül) % 6, Saadet Partisi % 5.
Bir başka bulgu da, Ergenekon soruşturmasından önce, halkımızın % 90'ı orduya güven duyarken, bu oranın % 63.4 mertebesine gerilemiş olması.
"Ordu yıpranıyor" diyenler haklı çıkıyor ama, yıpratan acaba kim? Darbeleri deşifre edenler mi? Yoksa kapalı kapılar ardında darbecilikten vazgeçmeyenler mi?
Adil Gür, AK Parti'nin, ekonomideki olumsuz gelişmeler ve Habur girişiyle zirveye vuran Açılım'a tepkiler yüzünden gerilediğini, ama iki aydır aynı düzeyde kaldığını söylüyor. (AK Parti, demokratikleşme yolunda adımlar atmaya devam eder ve ekonomide de beklenen kısmi düzelme ortaya çıkarsa, mahalli seçimlerdeki seviyesini yakalayabilir.)
CHP ise, Açılım'a destek vermemesinden ve Onur Öymen'in Dersim ile ilgili sözlerinden dolayı inme sürecine girmiş gözüküyor. Adil Gür, CHP'nin, yaz aylarında % 27'ye kadar tırmandığını ve şimdi oy kaybetmekte olduğunu belirtiyor.
Milliyetçilik, MHP'ye yarıyor. CHP ve MHP arasında sadece 2 puan fark kalmış durumda.
Bana göre Saadet Partisi, % 5 ve TDH, % 6 ile baraj altında kalmakla birlikte, daha uzun bir süreçte umut vaat edebilir.
Demokrat Parti ise, maalesef, tamamen yere çakılmış bir vaziyette. Belki demokrat ve inandırıcı bir liderle, partinin atılım yapması mümkün. Bunun için, DP, Yargıtay Onursal Savcısı Sabih Kanadoğlu çizgisinden kendisini kurtarmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA