Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kıyamet neden kopuyor?

Deniz Baykal ve bazı muhalif yazarlar, HSYK'yı bu yeni yapısına kavuşturan düzenlemenin, anayasanın hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu ileri sürüyorlar.
Asıl mesele ne biliyor musunuz? HSYK'ya üye seçerken, her hâkim ve savcı, sadece bir kişiye oy atacak. Kıyamet bundan kopuyor. Bugüne kadar, Yargıtay'ın ya da Danıştay'ın gösterdiği adaylarda, salt çoğunluk şartı getirilmişti. Her boş yer için 3 isim cumhurbaşkanına sunuluyor ya, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, tek değil, 3 kişinin adını yazıyordu. Dayanışma sayesinde, blok listeler hazırlanabiliyor ve farklı eğilimler Çankaya'ya takdim edilen adaylar arasında yer almıyordu.
Rakamla açayım: Meselâ, Yargıtay'ın 250 üyesi var. Cumhurbaşkanına sunulan listeye ancak 126'nın üzerinde oy alanlar girebiliyor. Çoğunluğu temsil eden blok, 3 ismin de kendi düşüncelerine yakın olmasını sağlayacak şekilde oy kullanıyordu. Böylece, Yargıtay'daki azınlık görüşün, HSYK'ya üye göndermesi önlenmişti. Bugün seçim barajı % 10 diye tenkit edilirken, Yargıtay ya da Danıştay'dan giden aday listelerinde, salt çoğunluk uygulandığı için, % 51'lik bir baraj söz konusuydu.
Alt derece mahkemelerdeki hâkim ve savcıların HSYK'ya üye seçiminde de benzer bir uygulama görülecek: Herkes, bir kişi için oy atacak. Böylece, ortak isim belirlenip, blok listelerin çıkması engelleniyor. Her hâkim ve savcı kendi vicdanıyla baş başa oy kullanacak. Adaylar CV'lerini gönderecekler; bunlar bir sitede yayınlanacak ve tespit edilen bir gün, Yüksek Seçim Kurulu'nun denetiminde, illerde sandıklar kurularak seçim yapılacak.
YARSAV, kendi üyelerini yönlendirip, sandıktan istediği sonucu çıkarabilmek amacıyla, -HSYK'ya adli hâkim ve savcılar 7 üye seçtiğine göre- oy pusulasına da 7 isim yazılabilsin istiyor. İdare mahkemelerinde çalışan hâkim ve savcıların ise, HSYK'ya 3 üye seçmeleri öngörülüyor. Orada da, 3 isim toplu yazılsın talebi var. Oysa iktidar, "Organize oy olmasın, herkes vicdanına göre reyini kullansın" düşüncesinde. Böylece, farklı eğilimler HSYK'ya yansıyabilecek.
İşte, ben size tartışmanın püf noktasını açıkladım. Kıyamet bundan kopuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA