Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Tezkan yanılıyor

Milliyet'ten Mehmet Tezkan, CNN Türk'teki "Medya Mahallesi"nde, "Hâkim ve savcıların sadece tek bir kişi için oy kullanması tuzaktır" dedi. Cumhurbaşkanı, en fazla oy alan kişiyi atamak mecburiyetinde olmadığı için, tercihini kendisine yakın olan kişi için kullanacak; böylece Abdullah Gül'ün temsil ettiği zihniyet Kurul'a yansıyacak. Tezkan'ın gözünde, tek kişiye oy atılması, yargının kolayca ele geçirilmesini sağlıyor.
Üzülerek söyleyeyim: Tezkan'ın ifadesi tamamen yanlış bir bilgiye dayanıyor. Zira, HSYK'da, Yargıtay'ın, Danıştay'ın, Adalet Yüksek Akademisi'nin ya da alt derece hâkim ve savcıların seçtikleri adaylar arasından, cumhurbaşkanı bir tercihte bulunmuyor. Bu kurumlar ve kişiler, sadece tek kişi için oy kullanıyorlar ama seçimi doğrudan yapıyorlar. Çankaya devreye girmiyor. En fazla oy alanlar seçilmiş sayılıyor. Dolayısıyla, farklı eğilimleri bertaraf eden blok listelerin sakıncası bertaraf ediliyor; bununla beraber cumhurbaşkanının zihniyeti değil, daha geniş bir tabanın eğilimleri HSYK'ya yansımış oluyor. (Yarın da Anayasa Mahkemesi'ni yazacağım)

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA