Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Danıştay'a başvurulabilecek

Kemal Kılıçdaroğlu, çıktığı her televizyon programında, - "Danıştay yerindelik kararı veremez" hükmünün anayasanın 125. maddesine eklenmesinden hareketle-, "Bundan böyle vatandaşlarımız haklarını aramak için Danıştay'a başvuramayacaklar" diyor. Halbuki, zaten, Yargı, sadece hukuka uygunluğu denetler, yerindelik kararı veremez. Bu husus, mevcut anayasa hükmünde aşağıdaki şekilde yer alıyor:
"Yargı yetkisi, idari eylem ve işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ile SINIRLIDIR. Yürütme görevinin kanunda gösterilen şekil ve esaslara uygun olarak yerine getirilmesini KISITLAYACAK, idari eylem ve işlem niteliğinde veya takdir yetkisini KALDIRACAK biçimde yargı kararı verilemez."
Ne demek bu? Yukarıdaki satırlar, yargı organının, İdare'nin, takdir yetkisini sınırlayamayacağını, idari bir tasarrufun yerinde olup olmadığı kararını veremeyeceğini anlatıyor. Yıllardır bu hüküm, göz ardı edildi ve maalesef, idari eylemlerin sadece hukuka uygunluğu denetlenmedi. Mahkeme, idarenin yerine geçerek, sık sık, kendi takdir hakkını geçerli kıldı.

***

Sonuç itibariyle, "yerindelik kararı veremez" ibaresi, 125. maddeye eklensin veya eklenmesin, bugünkü durumda da idari işlem niteliğinde yargı kararı veremez, denetim, hukuka uygunlukla sınırlıdır.
Maalesef Kılıçdaroğlu doğru konuşmuyor ve televizyonlarda onu sorgulayan "yandaş gazeteciler" de, mevcut yasal durumdan söz ederek, bir adım ötesini sormuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA