Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

'En iyi', 'iyi'nin düşmanı

"Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, neden Adalet Bakanı Başkanlık ediyor?" Etmemeli. Bu eleştiriye aynen katılıyorum.
"Hâkim ve savcıların incelenmesi ve soruşturulması iznini Kurul Başkanı (Adalet Bakanı) verecek. Burada da Yürütme'nin Yargı'ya müdahalesi söz konusu." Bu eleştiriye de katılıyorum.
Ama olumlu istikametteki değişiklikler neden gözden kaçırılıyor ve "en iyi"nin, "iyi"nin düşmanı olduğu niçin unutuluyor?
1) Bugünkü halde, hâkim ve savcılar hakkında soruşturma ve inceleme talepleri, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilip, Bakan'ın onayına sunuluyor. Değişiklik geçerse, HSYK bünyesinde oluşturulan 3 Daire'den biri buna bakacak. İnceleme ve soruşturma taleplerini değerlendirip, uygun görülenler, Kurul Başkanı'na (Adalet Bakanı'na) takdim edilecek. Böylece Adalet Bakanlığı'nın ilk değerlendirmedeki rolü ortadan kalkıyor. Talep, HSYK'nın ilgili Dairesi'nden gelecek.
2) Soruşturma, Adalet Bakanlığı'na bağlı müfettişlerce yürütülüyor.
Artık, HSYK'nın müfettişleri tarafından yürütülecek.
3) Adalet Bakanı bugün, 7 üyelik Kurul'un başkanı; müsteşarla birlikte 2 oyu var.
Referandum "evet"le sonuçlanırsa, 22 kişilik Kurul'da 2 oyu olacak. Hem 3 Daire'nin çalışmalarına da katılamıyor; bu yüzden soruşturma, inceleme, atama gibi işlemlerde, ilk aşamada rolü olmayacak; hem de Genel Kurul'da ağırlığı azalıyor.
4) Bugünkü uygulamada, Kurul, ancak üye tam sayısı ile toplanabiliyor. Böylece müsteşar iştirak etmeyince, toplantı yapılamıyor.
Bunun değişeceğinin işaretleri, anayasanın referanduma sunulan geçici maddesinde mevcut: "Kanunda düzenleme yapılana kadar, Hâkimler ve Savcılar Genel Kurulu, 15 üye ile toplanıp, üye tam sayısı ile karar alabilecek." Kanuni düzenlemelerin, buna uygun olması ihtimali yüksek. Böylece, müsteşar blokajı ortadan kalkıyor.
Son bir söz: "Adalet Bakanı'nın kararına karşı Danıştay'a gidilebiliyordu; oysa, Adalet Bakanı'nın Kurul Başkanı sıfatıyla verdiği karara karşı yargı yolu kapalı" iddiası gerçeği yansıtmıyor. Kurul Başkanı, ferdi bir karar veriyor. Onun kararının bütün Kurul'a teşmil edilmesi mümkün mü?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA