Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yargı denetimi

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HYSK) ile Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) ihraç kararlarının yargıya açılması da, bugüne kadar yoğun bir biçimde tartışılan bazı olayların önünü tıkayacaktır. Her YAŞ kararında, sözde irtica ile ilgili görülen askerler, hiçbir delile ihtiyaç duyulmadan, "disiplinsizlik" iddiasıyla meslekten ihraç ediliyordu. Aynı şekilde, HSYK da, kendi doğrultusunda karar vermeyen hâkim ve savcılara, -meslekten ihraç tehdidiyle- gözdağı verebiliyordu. Bu yüzden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, sık sık, "Mahkemelerin, Yüksek Yargı'ya karşı da kendilerini bağımsız hissetmeleri gerekir" diyor.
Anayasa paketi, bir yandan, HSYK'ya, 11 bin hâkim ve savcının, birinci dereceye ayrılmış 4 bin 500 hâkim ve savcı arasından 10 üye seçmesini öngörürken, bir yandan da, bu Kurul'un alacağı ihraç kararlarını yargı denetimine açıyor. Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından bu iki adım da çok önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA