Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Çankaya'dan veto ve AK Parti

Önce Cemil Çiçek Çankaya'ya çıktı, ardından vekillerin emekli maaşına Abdullah Gül'den veto geldi.
Cumhurbaşkanları, brüt maaşının % 40'ı oranında emekli maaşı alıyor. Başbakan ve meclis başkanlarının emekli maaşı ise, cumhurbaşkanı emekli maaşının % 75'ine denk geliyor. Yapılan değişiklikle, vekillerin emekli maaşı, -2020'ye kadar- cumhurbaşkanının emekli maaşının % 60'ına endekslendi. 2020'den sonra ise, oranın % 40'a düşmesi kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanının brüt maaşı 32 bin lira olmasaydı, vekillerin emekliliği de o kadar yüksek görünmeyecekti. Meselâ 2009'da, cumhurbaşkanı brüt 20 bin lira alıyordu.

***
Kemal Kılıçdaroğlu ve Devlet Bahçeli, veto çağrısında bulundu. Yakan topu Çankaya'ya attılar. Ateşteki kestaneleri Gül tutsun istediler. Halbuki, kendi grup başkanvekilleri, el altından ya da açıkça bu zammı destekledi. En belirgin örnek Muharrem İnce... İnce, Şike Yasası'nın Meclis'te görüşüldüğü 9 Aralık sabaha karşı tutanaklara yansıyan şu konuşmayı yapmıştı:
"...Emekli olamayan arkadaşlarımız var. TBMM, toplumun sorunlarını çözmek üzere bir araya gelmiş. Kendi sorununu çözemeyenler, milletin sorunlarını nasıl çözecek? Kimden korkuyoruz? Yani iki gazeteci yazacak diye mi korkacağız? Burası holding patronlarının topluluğu değil, halk meclisi. Varlıklı insanlar da var, kıt kanaat geçinenler de... Parlamentonun % 65'i önümüzdeki dönem değişecek. 4 sene gözünü açıp kapayıncaya kadar geçecek. Geriye bir tek ne kalacak biliyor musunuz? Dik durmak kalacak."
AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, İnce'nin sözlerinin mahiyetini anladığı için, "İmzalayalım Muharrem İnce imzalayalım" diyor. İnce, "Tek taraftan almayın, başka şeyler de söyledim" diyor ve devam ediyor: "Hepsini birlikte getirin imzalayalım. Tutuklu milletvekillerimiz için de getirin, emekli milletvekilleri için de getirin... hepsini getirin imzalayalım." (CHP sıralarından alkışlar)
Zaten, vekillerin emekli maaşını cumhurbaşkanına endeksleyen önergenin altında imzası olan CHP milletvekili Tanju Özcan, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi'ye, kendisine, Muharrem İnce'nin "İmza at" dediğini söylüyor.
Yakan topu Çankaya'ya attılar. Grup başkanvekillerine ve vekillere ya sahip çıkamadılar ya da kamuoyundaki infiali görünce çark ettiler. Sonra da, "sen bu hatayı düzelt" diye Gül'e döndüler.
Gül, kamuoyu tepkisine kulak verdi. AKP grubunun canının sıkılacağını bile bile kanunu veto etti. Kamuoyunda şöyle bir izlenim doğdu: AKP'li vekiller zam peşinde koşarken, CHP ve MHP'nin çağrısı üzerine Çankaya'dan fren geldi.
Sanırım AK Partililer Çankaya'dan beklemedikleri bir cevapla karşılaştılar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA