Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Teröre yeni yol haritası

Gazeteler, AK Parti'nin, terörle mücadelede yeni bir yol haritası benimsediğini yazıyor: Oslo benzeri bir süreç yaşanmayacak, PKK ya da onun güdümündeki BDP ile müzakere edilmeyecek, ipleri PKK'nın elinde olmayan partiler muhatap alınacak, çözüm yeri olarak parlamento dışında hiçbir zemin kabul edilmeyecek, PKK ile bir daha görüşülecekse bu ancak silâh bırakması için olacak.
Oslo, kanaatime göre, zaten Tayyip Erdoğan'ın inisiyatifi dışında, 2005- 2006'da başlatılmıştı. Müsteşar yardımcısı Hakan Fidan, çok ileri bir tarihte, 2011 Mayıs'ında müzakerelere dahil olmuştu. Ortaya çıkan protokolü, Tayyip Erdoğan kabul etmedi; etmesi de mümkün değildi. Çünkü taleplerden bazıları, mevcut anayasal rejimin dışında öneriler taşıyordu. Meselâ, özerk Kürdistan... Meselâ, Suriye'den, Irak'tan temsilcilerle KCK üyelerinin de katıldığı bir Barış Konseyi'nin kurulması; Konsey'in içinde MHP, CHP ve AK Partililerin yer alması. Öcalan, protokol, hükümetçe kabul edilmezse, halk savaşının başlaması direktifini de Kandil'e MİT üyeleri vasıtasıyla iletmişti. MİT krizi ortaya çıkınca, kimi meslektaşlarımız, Erdoğan'ın ikinci bir Oslo süreci başlatacağını, MİT üyelerini ifadeye çağıran savcılığın buna engel olmak istediğini ileri sürmüştü. İddiaların doğru olmadığını, bugünkü gelişmeler gösteriyor. Ben, ilk günden itibaren, Erdoğan'ın, kendi inisiyatifi dışında başlayan Oslo müzakerelerinin devamını getirmeyeceği düşüncesindeydim; haklı çıktım. Çünkü PKK ile sadece silâh bırakma, bunun karşılığında, eylemcilerin Kandil'den indirilmesi ve Öcalan'ın akıbeti konuşulabilir. Yasal düzenlemelerde, muhatap BDP olmalıdır. Oslo'da ise, MİT elemanları, devletin siyasi yapısını da tartışmaya açmış, bütün sorunları Öcalan'la halletmeye gayret etmişti.

***

Terörle mücadelede yeni yönteme göre, BDP muhatap alınmayacak. Bence bu yanlış. BDP, PKK ile ilişkisini kesmese de, Güneydoğu'da yaşayan bölge halkının desteğine de sahip. Devre dışı bırakılmamalı. Taraf'ın yazdığı, "Öcalan değil, arabulucu Barzani olacak" iddiası doğruysa, bu yol da çıkmaz sokak. Barzani, Öcalan'ın yerini alamaz. Buna mukabil, bazı yasal düzenlemeler yapılacağı haberi, umut veriyor. Yerel yönetimler güçlendirilecek; yeni anayasa, vatandaşların kanun önündeki eşitliğini esas alacak. Ama tam olarak içeriğini bilmiyoruz; bu haliyle kanuni düzenlemelerin yetersiz kalacağı izlenimini edindim. Yerel yönetimlere eğitimden sağlığa ve bayındırlık işlerine kadar yetki verilip, idari vesayetten kurtulacaklar mı? Vatandaşlık tarifi nasıl yapılacak? Ana dilde eğitime bir çözüm bulunacak mı? İşte bunlar cevap arayan sorular.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA