Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Irak, Suriye ve istikrarsızlık

Irak'ta bombalar patlıyor ve canlar yitiyor. Geçen ay Irak'ın güneybatısında, Kerbela'da bomba yüklü bir araç patlamıştı. Ardından, Bağdat'ın 60 kilometre kuzey doğusunda Diyale ilinin Bakuba kent merkezinde, cuma namazını müteakip, yol kenarına döşenen bombanın infilak etmesi neticesinde, onlarca kişi hayatını kaybetti. Eylemler nihayete ermedi. Başkent Bağdat'ta, Kerkük'te ve Selahattin'e bağlı Tuzhurmata ilçesinde bomba yüklü araçlar patlatıldı; çok sayıda kişi öldü.
Ayrıca, Kuzey Irak Kürt Yönetimi, Esad'a yakın duran PYD ile de ihtilâfa düştü. PYD, Barzani yanlısı 75 kişiyi Irak'tan Suriye'ye geçerken gözaltına aldı. Barzani de, Irak sınırını PYD/ PKK'ya kapattı.

***

Amerika, Suriye'de temkinli davranmakta haklı. Ortada bir Irak örneği var. Görüldüğü gibi Irak'ta hâlâ sular durulmadı. Hem etnik, hem mezhep savaşı kızışıyor; hatta aynı etnik kimliği paylaşan Kürtler bile birbirine düşmüş vaziyette.
Suriye'de hedef, bence Esad'ın gitmesi değil, bir an önce akan kanın durması ve Suriye'de istikrarlı bir rejimin kurulması olmalı. Özgürlükler peşinde koşanların baharı gibi başladı her şey ama sonuçta bir iç savaşa dönüştü. Suriye'de taraflar birbirini hunharca öldürüyor; hiç kimse masum değil.
Erdoğan'ın ABD seyahatinden sonra, dış politikanın ılımlı bir noktaya gelmesi olumlu. Cenevre Konferansı'na katılanlar "Esad hemen gitsin" noktasında uzlaşmayabilir ama iç savaşı sona erdirecek bir mutabakat sağlanabilir ki, önemli olan da daha fazla kanın akmamasıdır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA