Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Diş kaybında endişe ve stres son derece doğal

Diş kayıpları yaşamak ve yeni sürece adapte olmak kolay olmayabilir. Bu durum bazı hastaları depresyona sokabilir. Dişini kaybeden kişinin yaşadığı korku ve endişe son derece normaldir

Geçen hafta Silivri'de İstanbul Golf Kulübü tarafından düzenlenen Mercedes Trophy İstanbul 2015 golf turnuvasına katıldım. Turnuvada en yüksek puan ve en uzun mesafe vuran erkek oyuncu ödüllerini aldım. Ülkemizde federasyon başkanı Ahmet Ağaoğlu'nun da katkılarıyla günden güne golfe olan ilgi artıyor ve golf belli bir yaş üzeri sporu olmaktan çıkıp her yaşta yapılması keyifli olan bir spor olarak yerini alıyor. Sporunuzu yaparken orman içinde yürüyor, strateji yapıyor ve oyunu kazanmaya çalışırken sizinle beraber yarışanlarla sohbet etme imkanı buluyorsunuz. Sohbet ettiğim oyun arkadaşlarımın yaşı benden büyük olunca ve diş hekimi olduğumu öğrendiklerinde, konu diş kayıplarından hareketli protez kullanmaya ve diş hekimi korkusuna kadar geliyor ve benim bu haftaki anlatacağım konu ortaya çıkıyor...

DİŞSİZLİĞİN BOYUTU
Kayıplar, hayatın kaçınılmaz yanlarından biridir. Özellikle kişi kendine ait olan bir şeyi kaybettiğinde, hele bir de bu vücudundaki bir organ olduğunda; travma kaçınılmazdır. Bir insan elini, kolunu, bacağını kaybettiğinde tüm hayatı değişir. Yaşam şeklini, hareketlerini ve kabiliyetini etkileyen, zayıflatan bu olay hastaya duygusal olarak çok ağır gelecektir. Tıpkı bu organlar gibi (o kadar dramatik görünmese de) diş kaybı da kişinin hayat düzenini değiştirecek kadar travmatik olabilir. Örneğin tüm dişlerini kaybeden bir kişi, damaklı protez kullanmaya mahkum kaldığında bu duruma adapte olması zaman alır. Kişi endişe duyabilir ve bu durum depresyona kadar gidebilir. Özellikle öncesinde duygusal problemleri olan kişiler bu duruma çok daha zor uyum sağlar. Hatta kişinin protezi kullandığında verdiği öğürme refleksi bile diş kaybına verilen duygusal bir tepki olabilir. Kas işlevi önemli derecede bozulabilir ve zayıf koordinasyona, çene hareketlerini doğru yapamamaya sebep olabilir.

TRAVMAYA SEBEP OLUR
Herkes diş hekimi muayenesinde bir miktar endişelidir. Fakat endişenin boyutunun artması hem tedaviyi engeller, hem de hastayı mutsuz eder. Diş hekimine karşı duyulan endişe finansal kaygılardan, ağrı korkusundan, istenilen sonuca ulaşamama ihtimalini düşünmekten ve genellikle daha önceki kötü deneyimlerden kaynaklanmaktadır. Mevcut ya da öngörülen tehlikeye verilen cevaptır. Daha önce travmatik deneyimleri, durumla ilgili olumsuz hatıraları olan kişilerde sıklıkla görülür. Özellikle diş kaybı sıklıkla travmatik olarak algılanır ve yaşlanma ile ilişkilendirilir. Bu nedenle takma dişe fiziksel olarak uyum sağlayamayan hastalar diş kaybından duygusal olarak da etkilenir.

HEKİM KORKUSU
Korku, bilinen bir tehlikeye verilen tepkidir. Hastalar sıklıkla gergin, endişeli, şüpheli, hatta dehşete düşmüş olurlar. Hastaların diş kaybını korkunç ve ürkütücü görmeleri şaşırtıcı değildir. Gergin bir hasta, diş hekiminin de gerilmesine sebep olabilir. Diş hekimi sabır ve güven duygusu göstermelidir. Özellikle hasta dişlerini kaybedeceği zaman bu kaybın hasta üzerindeki etkilerini tahmin etmek zor olacaktır. Hekim hastanın psikolojik sınırlarını tahmin edemeyebilir. Bazen hastalar takma dişi; yaşlanmak, görünüşte değişiklik, üretkenlik kaybı ve birey olarak değerlerinde genel bir düşüş olarak düşünebilir. Bazı araştırmacılar hastanın takma dişe uyum sağlama yeteneğinin belirlenmesinde ve bu durumu kabullenmesinde kişinin ruh halinin önemli olduğu sonucuna varmışlardır.

ÇENE KEMİĞİNİZ UYGUNSA DÖRT DAKİKADA İMPLANT YAPILABİLİR
Çeşitli nedenlerden dolayı oluşan diş eksiklerinin giderilmesinde çeşitli teknikler bulunsa da teknolojinin bize getirdiği en büyük nimetlerin başında implant gelir. Çene kemiği içerisine yerleştirilen dokularla uyumlu titanyum vidalar yani implantlar zamanla çene kemiğiyle kaynaşmakta ve sağlamlaşmaktadır. Bu kaynaşmanın ardından kesilmiş diş benzeri üst yapılar implantların içerisindeki boşluğa vidalanmakta ve üzerine protezi yapılmaktadır. Doğru planlanmış bir implant üstü protezi doğal dişlerden ayırt etmek çok zordur. Doğal dişler gibi tek tek kaplanabilir ve kolaylıkla temizlenebilir. Köprüde olduğu gibi eksik dişin yanındaki dişlere zarar vermez. Çene kemiğiniz uygunsa dikişsiz olarak dört dakika gibi kısa bir sürede implant yapılabilmektedir.

HASTALARIN BEKLENTİLERİ GERÇEKÇİ OLMALI
Takma dişin kabul edilmesi ve takma dişe uyum sağlanmasında psikolojik faktörler, ağzın anatomik durumu ve yapılan protezin kalitesinden çok daha önemlidir. Protez yapımından önce hastalarla konuşup ne istediklerini, ne düşündüklerini öğrenmek çok daha önemlidir. Hastaların beklentileri tutumlarını temsil eder. Eğer hastanın beklentileri imkan sınırları dışındaysa, çok yüksekse; bu da karmaşık ve tutarsız tepkilere ve memnuniyetsizliğe neden olacaktır. Bu tip hastalara ne kadar iyi protezler yaparsanız yapın, sonuç hasta için başarısız olacaktır. Bu aşamada yapılması gereken en doğru şey; hastayla konuşup gerçekçi sonuçlardan bahsetmek ve beklentilerini doğru seviyelere çekmek olacaktır. Dünya üzerinde milyonlarca insan yaşlanmaya, kazalara, hastalıklara ve başka sebeplere bağlı diş kayıpları yaşamaktadır. Eksik dişleri görmezden gelmek bizi ileride daha büyük sorunlarla baş etmek zorunda bırakabilir. Çünkü diş kayıpları aslında estetik bir sorun olsa da uzun zamanda sağlık problemine dönüşebilir. Diş sadece 'diş' değildir! Dişler her elementin önemli rol oynadığı karışık bir sistemin parçalarıdır. Bu nedenle kayıp dişler mutlaka tedavi edilmelidir. İşte bu noktada da karşımıza implant tedavisi çıkmaktadır.

SAĞLIKLI DİŞE ZARAR VERMEZ KONUŞMAYI BOZMAZ
İmplant;eksik diş veya dişlerin yerine doğal dişin fonksiyonunu elde etmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen 'yapay diş kökü'dür. İmplantın çene kemiğine yerleştirilmesinin ardından üzerine ihtiyaca göre kron, köprü, hareketli ya da sabit protez yapılabilir. Böylece implant hem doğal dişin fonksiyonunu sağlar, hem de estetik bir görünüme sahip olunur. İmplantlar çenedeki kemiklerle birleşerek daha fazla diş kaybını engelleyecek şekilde ağızda destek oluşturur. İmplantlar biyolojik bir materyal olup insan vücudunun kabul ettiği diş dokusu ve kemikle uyumlu titanyumdan yapılır. Değişik implant çeşitleri bulunmakla birlikte en yaygın kullanılan çeşidi 'vida' şeklinde olanıdır. Vücuda hızlı ve fazla acı vermeyen bir işlemle yerleştirilir. Diş köprülerinin aksine protez etrafındaki sağlıklı dişlere bir zarar verilmez. Çene kemiğine vidalandığından takma dişlerin aksine konuşma bozukluğu, çiğneme zorluğu, uyum problemleri gibi sorunların önüne geçilir. İyi bakılıp temizlendiğinde implantlar uzun süreli çözümler haline gelir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA