Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

İmplant hakkında merak ettiğiniz her şey

Eksik dişleriniz veya rahatsızlık veren takma dişiniz yüzünden gülümseyemiyorsanız, diş implantları sayesinde gülüşünüzü size geri verebilecek bir tedavi olduğunu duyarak gülümseyin!

Yeniden gülümseyin! Diş implantları, doğal gülüşünüzü geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Gülüşünüz, en değerli varlığınızdır. Dostça bir gülümseme bunu görenlere sıcaklık ve açıklık iletirken, güzel bir gülümseme güven, gençlik ve canlılık sunar.
Eğer dişlerinizi kaybettiyseniz veya değiştirilen dişinizden rahatsızlık duyuyorsanız, gülüşünüzden olmanız gerektiği kadar memnun değilsinizdir.
Eğer eksik dişleriniz veya rahatsızlık veren kısmi ya da tam bir takma diş sebebiyle gülümseyemiyorsanız, diş implantları sayesinde gülüşünüzü size geri verebilecek bir tedavi olduğunu bilmek sizi mutlu edecektir.
Diş implantları, yeni dişler için bir temel sağlayarak, eksik diş için kök protezleri görevini görmektedir.

İmplant diş hekimliği ne demektir?
İmplant diş hekimliğinin tanıtılmasıyla beraber birkaç sene önce imkansız gibi görülen bir sağlık devrimi yapılmış oldu. Kaybedilen dişin yerine yenisini koymak için en başarılı yöntem budur. İmplantlar sadece aktif hayatınızdan zevk almanızı sağlayacak güven ve psikolojiyi kazanmanızı sağlamaz; aynı zamanda gülüşünüzü güzelleştirir, istediğiniz yemeği yiyebilmenizi sağlar, yüz yapınızı yeniden oluşturur ve daha genç bir görünüşe sahibi olmanızı sağlar. İmplant, modern tıbbın mücizesidir.
Uygun zaman ve planlamayla muhteşem şeyler başarılabilir.

Dental implant ne demektir?
İmplantlar kemikle kaynaştıktan sonra yapay diş gibi kullanılabilen, ameliyatla diş etinizin içine yerleştirilen metal çivilerdir. Bu implantlar tek kaplama, köprü ya da hareketli protezin altında yapay dişi destekler. Geleneksel köprüler hâlâ çok iyi bir tedavi seçeneğidir. Fakat birçok kişi köprü yapılırken dişsiz alana komşu dişlerini kestirmek zorunda kalmakta ve zamanla bu dişler de kaybedilmektedir. Böyle durumlarda tek dişin eksikliğini gidermek için yaptırılan tek diş implant ideal bir seçenek olacaktır.

SİGARA İYİLEŞMEYİ GECİKTİRİR

Herkese implant yapılabilir mi?
Birçok sağlık işleminde olduğu gibi implant yerleştirme işleminde de başarı oranı kişiden kişiye değişir. Tedavi seçeneği olarak kullanılan implantların başarısızlık nedenleri arasında kötü kemik kalitesi, yetersiz kemik seviyesi, alt ve üst çeneler arasında yetersiz dikey mesafe, implant yapılacak alana komşu bölgelerdeki canlı anatomik yapılar ya da hâlâ gelişimi devam eden çene ve yüz yapıları sayılabilir.
Şeker, osteoporoz ve sinüs problemi gibi belli kronik hastalıklar da implantın kemikle kaynaşmasını etkileyebilirler. Sigara içen kişilere yapılan implantların da iyileşme süreci çok parlak değildir. Ancak uygun planlama, yerleştirme seçimi ve uygun şekilde implant uygulanması, başarı seviyesinin yüksek olmasını sağlayacaktır.
İmplantın sizin için doğru seçim olup olmadığını öğrenmek için diş hekiminiz sizin sağlık geçmişinizi değerlendirecek, ağzınızdan ölçü alarak planlama modelleri oluşturacak ve gerekirse panoramik röntgen alacaktır. Diş hekiminiz, implantın uzun dönem başarısı için en iyi bölgeyi, kemiğinizin kalitesini ve seviyesini tespit etmek için 3 boyutlu görüntüleme alınmasını önerebilir.

BAKIMLARI İHMAL ETMEMEK ÖNEMLİ

İmplantlarınıza nasıl bakmalısınız?
İmplantların uzun dönem başarısı, uygun ağız bakımı ve diş hekimi kontrollerine bağlıdır.
İmplantlarda, dişlerde yeni çürük ve diş eti hastalıkları oluşmasa da peri-implantitis denilen implant etrafındaki yumuşak doku enflamasyonu oluşabilir.
Bunu engellemek için dişlerinizi fırçaladığınız gibi implant üstü protezlerinizi de fırçalamalı, diş ipi kullanmalı ve diş kontrollerinizi düzenli yaptırmalısınız.
İmplant yaptırma işlemi ağrılı mıdır?
Bu işlemler lokal anestezi veya damardan sedasyon ve lokal anestezi ile beraber uygulanan konforlu işlemlerdir. Çoğunlukla kişiye ve onun sağlık geçmişine bağlı olarak genel anestezi gerekebilir.
Bazen operasyon sonrasında orta şiddette rahatsızlık ve şişlik oluşabilir. Doktorunuzun yazacağı reçeteyle alınan ağrı kesicilerle kontrol edilemeyecek bir şey değildir.
Tek dişe yapılan implant için uygun bir aday mıyım?
Tek dişin çekimi sonrası hemen implant yüklenmesi şu durumlarda önerilmektedir: Diş travmayla kaybedildiğinde, dişler kırığa bağlı çekilmek zorunda kaldığında, arkasından daimi diş gelmemiş; kökü erimiş kalan süt dişlerinin çekimden sonra ve kanal tedavisi başarısız olmuş dişlerin yerine... Diş çekimi sonrası implantın hemen yerleştirilmesinin dezavantajı; çekim sonrası oluşan boşluğun kemikle birebir uyumlu bir kemik ilişkisi bulundurmamasıdır.
Sonuçta implantın kemikle kaynaşabilmesi için yaklaşık iki ay beklenmektedir. Hangi sistemin kullanıldığına bağlı olarak implantın üzerine kaplama yapılması iki-altı ay arasında değişmektedir.

HASTALAR YAŞADIKLARINI ANLATTI

S.E./Erkek/Yaş 56 (Zarar görmüş ön dört diş alınıp yerine implantlar konularak estetik bir görünüme kavuştu): "İmplant sayesinde ana dişin yerini dolduran ve hem işlevsel, hem de his olarak ana dişe çok yakın olan kalıcı bir çözüm elde ettim. Sonuç çok güzel. Rahatlıkla gülmek çok güzel bir şey! İmplantın psikolojik anlamda getirdiği sonucu da hissediyorum. Çiğneme fonksiyonumu tekrar kullanabilmek çok güzel bir duygu!"
H.G./Kadın/Yaş 50 (Tek diş implantı ile doğal dişlerine zarar gelmedi): "Tek dişim kırıldığında diş hekimine gittim. Tabii yerine diş yapılacaktı. Diş hekimim bana implantı önerdiğinde ilk etapta çekimser kaldım. Sonra bana izah edildiğinde çok mantıklı geldi. Diş hekimime güvendim ve yaptırdım. Hem uygulama sırasında, hem de sonrasında hiçbir problem yaşamadım. Çok keyifli ve sonucu çok güzel bir çalışma oldu."

NEDEN DİŞ İMPLANTLARI

Diş implantları, diğer tedavi seçeneklerine kıyasla size daha önemli avantajlar sunmaktadır:
Geliştirilmiş hayat kalitesi sunar. Daha fazla özgüven verir.
Geniş bir yiyecek yelpazesinden yeniden zevk alabilme yeteneği kazandırır.
Karmaşık diş yapıştırıcılarına gerek yoktur.
İmplantların bakımı, doğal dişlerinkiyle aynıdır.
Zenginleştirilmiş görüntü verir.
Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur, bu sayede doğal hatları korur.
Çiğnemeyi geliştirir ve bu sayede sindirime yardımcı olur.
Desteklenmemiş protezlerle geçirilen rahatsız anlardan kurtulursunuz.

TEDAVİNİN AVANTAJLARI


Kemik kaybı olmaz, güzel bir görünüm yaratır.
Bakımı çok kolaydır. (Tıpkı doğal dişleriniz gibi)
Bitişik sağlıklı dişlere herhangi bir zarar gelmez.
Uzun soluklu bir çözümdür.
Geniş bir yiyecek yelpazesini tüketme kabiliyetini artırır.
Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz; tek bir eksik dişin yerine tek bir implant ve implant kuronu geçer.
Bütün dişlerinizi kaybettiyseniz; tüm eksik dişleri sabit bir protez ile değiştirmek için birkaç diş implantı yerleştirilir ve yeni dişleriniz güvenli bir şekilde eklenir
Birden fazla eksik dişin yerine birden fazla implant ve implant kuronları veya köprüleri geçer.
Tüm eksik dişleri çıkarılabilir bir protez ile değiştirmek için, iki diş implantı yerleştirilir ve protezinizi sağlamlaştırmak için LOCAT OR E-eklemeleri kullanılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA