Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Ağız ve diş sağlığında ev bakımının önemi

Dişlerinizi uygun şekilde temizlemezseniz, diş kaybına kadar yol açan sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Beslenmeden diş macunu seçimine, fırçanızın bakımından dil fırçalama tekniğine kadar pek çok detaya dikkat etmelisiniz

Uygun ev bakımı; dengeli beslenme, uygun diş fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak dil temizleyici ve ağız suyu kullanımını içermektedir. Bu ev bakımının çeşitli yönleri şu şekilde özetlenebilir:

Beslenme:
Yediğiniz herhangi bir yemek ya da abur cubur; dişlerinizdeki çukurlara, oluklara veya dişlerinizin arasına sıkışarak eğer uygun şekilde temizlenmezse dişlerinize zarar verir. Yumuşak şekerler en büyük çürük kaynağıdır. Fındık, pirinç ve kuru meyveler ise dişler arasına sıkışarak dişlere zarar verebilir. Patates ve krakerde bulunan kompleks karbonhidratlar parçalandıklarında kek ve kurabiyelerde bulunan şekerle aynı şekle dönüşür. Dişlerdeki çukurcuklarda biriken herhangi bir yiyecek artığı ağızda asit saldırılarına yol açar ve bu mineye zarar vererek çürük oluşumuna neden olur. Yemek ağızda kaldığı sürece bu asit saldırısı devam eder. Şekerle dolu olan çikolata; kuru meyve ve fındık kadar kötü değildir çünkü hemen erir. Fakat uzun dönemde eriyen yiyecek ve içecekler uzun zaman asit saldırılarını sürdürür. Eğer dişlerinizi hemen fırçalayamayacak durumdaysanız, en azından suyla çalkalamalısınız. Ayrıca şekersiz bir sakızı yaklaşık beş dakika çiğnemeniz ağız içindeki asidin etkisini azaltmaya ve kalan yiyecek artıklarının diş yüzeyinden temizlenmesine yardımcı olur.

FAZLA BASTIRMADAN FIRÇALAYIN


Fırçalama:
Herkesin günde en az iki kere yumuşak bir fırça ya da elektrikli fırça ile dişlerini fırçalaması önerilir. İlk fırçalama sabah kahvaltıdan sonra olmalıdır, bu sayede işinize veya okulunuza gitmeden önce dişleriniz temizlenmiş olur. Fakat fırçalamadan sonra içeceğiniz şekerli bir vitamin ya da yolda yiyeceğiniz bir atıştırma; diş fırçalamanın amacına ulaşmasını engeller. Çünkü bu yedikleriniz dişlerinizdeki çukurcuklara ya da aralıklara girerek saatlerce orada kalacak ve dişlerinizin çürümesine neden olacaktır. En önemli diş fırçalama zamanlarından biri de uyku öncesidir; bu sayede uyumadan dişlerinizde hiçbir şey kalmayacaktır. Bunun nedeni, uyanıkken tükürük akışının devam etmesi ve dişlerinizin temizlenmesine yardımcı olmasıdır fakat uyurken tükürük azalacak ve dişlerinizde kalan yiyeceklerin dişlerinizi çürütme riski artacaktır. Elektrikli diş fırçalarının normal diş fırçalarına göre birkaç avantajı vardır. Elektrikli bir fırçanın saniyede oluşturduğu fırça darbesi çok daha fazladır ve kullanıldığı süre boyunca daha etkili olacağı aşikardır. Şunu unutmayın ki, bir kişinin yaklaşık iki dakika diş fırçalaması önerilirken insanlar ortalama 30 saniye diş fırçalamaktadır. Elektrikli fırçalar bu süreyi dengeler ayrıca arka dişlerin daha kolay temizlenmesini sağlarlar. Bu fırçalarda size iki dakikalık süre konusunda uyaran bir tür alarm sistemi mevcuttur ayrıca fazla bastırdığınızı tespit edip size uyaran bir tür uyarı sinyali vardır. İster elektronik, ister normal fırça kullanın; fırçanızı her üç ayda bir ya da daha kısa süre içerisinde değiştirdiğinizde diş etinizi enfekte etmemiş olursunuz.

Diş ipi kullanımı:
Dişler arasındaki artıkları ve plağı temizlemek için tercihen gece uykudan önce fırçanın ulaşamadığı alanlarda, en azından bir kere diş ipi kullanmanız faydalı olacaktır. Yiyeceklerin oluşturduğu plak, diş çürüklerine yol açar ve diş eti hastalıklarına sebep olur. Diş ipi kullanımının bir diğer önemli nedeni; yapılan çalışmaların, kalp hastalıklarını engellemede etkili olduğunu göstermesidir. Yaklaşık 15 santimlik diş ipi kullanın ve kontrollü kullanabilmek için baş parmağınız ile işaret parmağınız arasına sağlamca sarın. Sonrasında diş etinin tabanından başlayarak diş ipini aşağı yukarıya dairesel hareketlerle kullanarak plağı temizleyin.

MACUNUNUZ FLOR İÇERSİN


Diş macunu:
Plak, diş üzerinde bulunan yapışkan zararlı bir bakteri plağıdır ve eğer temizlenmezse diş çürüklerine, diş eti hastalıklarına, hatta dişin kaybına neden olabilir. Flor içerikli diş macunları dişin çürüğe karşı çok daha dayanıklı olmasına yardımcı olur. Diş macunları yüzeysel lekeleri temizler ve ağızda ferah ve temiz bir his yaratır. Flor içerdiği sürece ne tür macun kullandığınız önemli değildir.

Diğer temizleme yöntemleri:
Diş temizlemede kullanılan diğer yöntemler, mikropları öldürmeye yardımcı olmak için üretilen ağız suları ve fırçalama sonrası uygulanan antiseptik gargaralardır. Ağız duşları da diş ipi kullanmayı beceremeyen insanlar için temizlemede etkili bir yöntemdir. Ara yüz fırçaları ve stimudents (portakal ağacından yapılmış çok ince kürdanlar) dişler arasında kalan artıkları temizlemede çok iyi yardımcılardır.

Dil temizleyici:
Diliniz, pürüzlü yüzeyiyle ağzınızda bakterilerin tutunmasına uygun bir alan oluşturur. Kötü ağız kokusunun yüzde 90'ının ağızdan kaynaklandığı bulunmuştur ve bunun yüzde 80'i dilin arka kısmından kaynaklıdır. Dilin arka kısmını fırçalamak mide bulantısını tetikleyebilir. Uçucu sülfür birleşenlerini kaldırmanın tek yolu, dili temizlemek için üretilmiş özel temizleyicilerdir.

FLOR İÇEREN MACUN KULLANMIYORSANIZ...
Dişlerimi diş macunu yerine karbonatla temizleyebilir miyim? İşe yarıyor gibi görünüyor fakat içerisinde flor yok...
Karbonat yani sodyum bikarbonat, en az aşındıran ve dişi temizlemede en etkili olan temizleyicilerden biridir. Çeşitli klinik ve laboratuvar çalışmalarından elde edilen verilere göre; karbonat içeren diş macunlarının diğer diş macunlarına göre asiti daha fazla nötralize ettiği ve kokuyu azalttığı, plak ile derin diş lekelerini kaldırdığı ve ağızda ferah ve temiz bir his bıraktığı belirtilmektedir. Karbonat, suda çabuk eriyen yumuşak bir mineraldir ve çok fazla aşındırıcı değildir. Satılan diğer temizleme ajanlarına göre çok daha az aşındırma özelliği vardır. Hatta karbonat içeren diş macunu yerine karbonatı direkt kullanabilirsiniz. Bu yöntem çok daha ucuz olsa da diş macunu kullanımı çok daha kolay ve çok daha lezzetlidir. Eğer flor içerikli bir macun kullanmıyorsanız fırçalama sonrasında flor içerikli bir ağız suyu kullanmanızda fayda vardır.

ÖNCE FIRÇA SONRA İP

Diş ipini dişlerimi fırçalamadan önce mi, yoksa sonra mı kullanmalıyım?
Diş ipini dişleri fırçaladıktan sonra kullanmanız önerilir. Ayrıca diş fıçalamadan önce diş ipi kullanmak çok pis olabilir. Ayrıca fırçalamadan önce diş ipi kullanımı, artıkları çok fazla dağıtarak diş eti cebine daha fazla bakteri girmesine neden olur. Dişlerinizi iyi fırçalarsanız diş ipinin de etkili olacağını göreceksiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA