Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Diş eti problemleri cinsel performansı etkiliyor

Yapılan araştırmalara göre diş eti sorunu yaşayan erkeklerde cinsellikle ilgili problemler diğerlerine oranla üç kat daha fazla görülüyor

Ağız içi bölgesi yoğun mikrop faaliyetlerinin olduğu her türlü dış etkiye açık bir alandır. Başta diş ve diş eti olmak üzere birçok hastalığa ev sahipliği yapar. Çürükler, diş kökü iltihabı, ilerleyen dönemlerde apse ve kist oluşumu gibi hastalıklar bu bölgede ciddi problemler oluşturmaktadır. Ayrıca diş eti hastalıkları, dişi çevreleyen ve destekleyen dokuları etkileyen bir enfeksiyon hastalığı olarak hiç çürüğü olmayan dişlerin bile kaybına yol açar. Uzun süreli diş eti şişliği, kırmızı ya da kanayan diş etleri, diş hassasiyeti ve kötü ağız kokusu; diş eti hastalıklarının sinyalleri olabilir ve zamanında tedavi edilmezse tüm vücudunuz için ciddi sonuçlar doğurabilir. Diş ve diş eti hastalıkları; kalp hastalıkları, hamilelik, diyabet ve solunum yolu hastalıkları için risk faktörüdür.

KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR
Ağız içi enfeksiyonuna sahip kişilerde, enfeksiyonun görülmediği kişilere kıyasla yüzde 30 daha fazla kalp krizine rastlanmıştır. İleri derecede diş eti iltihabı ve diş hastalıkları olan bireylerin sağlıklı kişilere göre kalp hastalığına yakalanma riski yüzde 25 daha fazladır. Yine ileri derecede diş eti iltihabı olan 50 yaşından genç erkekler, sağlıklı hemcinslerine göre yüzde 72 daha fazla kalp hastalığına yakalanma riskine sahiptirler. Şiddetli seyreden diş eti iltihapları ve diş hastalıkları, şeker hastalığının kontrolünü olumsuz yönde etkilemektedir. Diş eti tedavisi sonrasında şeker hastalarının kan değerlerinin kontrolünde düzelme olduğu da ortaya konulmuştur.

ERKEN DOĞUMA SEBEP OLUYOR
Yine ileri derecede diş eti iltihabı ve diş hastalıkları olan annelerde erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve anne karnında bebek ölümü gibi problemler görülmektedir. Diş ve diş eti hastalığı olan kişilerin, tükürüğü solumaları ile akciğer enfeksiyonları gelişebilmektedir. Ağız hijyeni kötü olan yüksek risk grubu hastalarda dişte biriken plak, solunum yolu hastalıklarını tetikleyen mikroplar için kaynak görevi görür. Yoğun bakım ve evde bakım gerektiren hastalar gibi yüksek risk grubu hastalarda akciğer hastalıklarına yol açan bakteriler ve virüsler ağızda birikirler. Bu nedenle ağız içi hijyenin uygun hale getirilmesi çok önemlidir. Yüksek risk grubuna giren sistemik rahatsızlığa sahip hastaların, tedaviye başlamadan önce diş tedavilerine başlayarak oluşturacağı risk faktörlerini ortadan kaldırmaları önerilmektedir. Yakın tarihte Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre; diş eti hastalığının kişilerde vücutta yaygın damarsal patolojilere sebep olduğu ve bu durumun ereksiyon problemlerine yol açabileceği belirtilmiştir. Diş eti sorunu yaşayan erkeklerde sertleşme güçlüğünün diğerlerine oranla üç kat daha fazla görüldüğü belirtilmiş, diş problemleri ereksiyon sıkıntısı yaşayan hastalarda daha sık gözlenmiştir. Peki bu kadar ciddi sonuçları olan diş eti hastalıklarının sizde bulunup bulunmadığını tespit etmek mümkün mü? Size bu konuda fikir verebilecek iki mini test hazırladık...

Diş Etim Hasta mı ?
Aşağıdaki soruları cevaplayarak diş eti hastalıklarının belirtilerine sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Test 1

1. Ağzınızda ağrı var mı?
2. Dişlerinizi fırçalarken ya da yemek yerken diş etleriniz kanıyor mu?
3. Dişlerinizde aralanma fark ettiniz mi?
4. Diş etlerinizde şişlik ya da hassasiyet var mı?
5. Diş etlerinizde çekilme fark ettiniz mi ya da dişlerinizin eskisinden daha uzun göründüğünü düşünüyor musunuz?
6. Sürekli devam eden kötü ağız kokunuz var mı?
7. Dişleriniz ve diş etleriniz arasında iltihap fark ettiniz mi?
8. Dişlerinizi kapatıp ısırdığınızda dişlerinizde farklılık olduğunu fark ettiniz mi?
9. Ağzınızda hiç yara oluştu mu? Eğer bu sorulardan herhangi birine evet diyorsanız diş eti hastalığının belirtilerine sahipsiniz demektir. Diş etlerinizi korumak için harekete geçin ve hemen diş hekimizle görüşün.

Test 2

Diş eti hastalalıklarına yakalanma riskiniz var mı?
1. İnsülin kullanmayı gerektiren seviyede şeker hastalığınız var mı? Evetse 20 puan ekleyin
2. Günde 10 dan fazla sigara içiyor musunuz? Evetse 20 puan ekleyin
3. İnsülin kullanmayı gerektirmeyecek seviyede şeker hastalığınız var mı? Evetse 10 puan ekleyin
4. Diş eti hastalığınız için tedavi gördünüz mü ve diş hekiminize bunun için düzenli olarak gidiyor musunuz? Hayırsa 10 puan ekleyin
5. Son 3 yılda diş eti hastalıklarına bağlı olarak diş çektirdiniz mi? Evetse 9 puan ekleyin
6. Diş taşlarınızı yılda en az bir kere temizletiyor musunuz? Hayırsa 7 puan ekleyin
7. Dişlerinizi günde en az bir kere fırçalıyor musunuz? Hayırsa 4 puan ekleyin
8. Günde en az bir kere diş ipi kullanarak dişlerinizi temizliyor musunuz? Hayırsa 4 puan ekleyin
9. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş etleriniz kanıyor mu? Evetse 4 puan ekleyin
10. Yaşınız 50'nin üzerinde mi? Evetse 4 puan ekleyin
11. Dişlerinizi fırçalarken ya da diş ipi kullanırken diş etleriniz acıyor mu? Evetse 3 puan ekleyin
12. Diş etlerinizin çekildiğini fark ettiniz mi ? Evetse 3 puan ekleyin
13. Dişlerinizi fırçalarken dişlerinizde hassasiyet oluyor mu?
Evetse 2 puan ekleyin
Toplam puanınız :_________________
Eğer skorunuz 15 veya daha fazlaysa diş eti hastalığınızın olma riski çok yüksek demektir. Diş hekiminizle görüşerek ne yapılacağı ve nasıl bir tedavi planı gerektiği konusunda bilgi almalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA