Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Yeniden gülümseyin!

Eksik veya size rahatsızlık veren takma dişleriniz sebebiyle gülümseyemiyorsanız, diş implantları sayesinde en doğal gülüşünüzü size geri verebilecek bir tedavi olduğunu bilmelisiniz

Diş implantları, doğal gülüşünüzü geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Gülüşünüz, sizin en değerli varlığınızdır. Dostça bir gülümseme bunu görenlere sıcaklık ve açıklık iletirken, güzel bir gülümseme güven, gençlik ve canlılık sunar.
Eğer dişlerinizi kaybettiyseniz veya değiştirilen dişinizden rahatsızlık duyuyorsanız, gülüşünüzden olmanız gerektiği kadar memnun değilsinizdir.
Eğer eksik dişleriniz veya rahatsızlık veren kısmi ya da tam bir takma diş sebebiyle gülümseyemiyorsanız, diş implantları sayesinde gülüşünüzü size geri verebilecek bir tedavi olduğunu bilmek sizi mutlu edecektir.
Diş implantları, yeni dişler için bir temel sağlayarak, eksik diş için kök protezleri görevini görmektedir.

GELİŞTİRİLMİŞ HAYAT KALİTESİ
Diş implantları, diğer tedavi seçeneklerine kıyasla size daha önemli avantajlar sunmaktadır:
Geniş bir yiyecek yelpazesinden yeniden zevk alabilme yeteneği
Karmaşık diş yapıştırıcılarına gerek yoktur
İmplantların bakımı, doğal dişlerinkiyle aynıdır
Zenginleştirilmiş görüntü
Kemik erimesini önlemeye yardımcı olur, bu sayede doğal hatları korur
Daha iyi bir sağlık
Çiğnemeyi geliştirir ve bu sayede sindirime yardımcı olur
Daha fazla özgüven
Desteklenmemiş protezlerle geçirilen rahatsız anlardan kurtarır

KİLİT AVANTAJLAR
Diş implant tedavilerinin avantajları şunlardır:
Kemik kaybı olmaz, güzel bir görünüm yaratır
Bakımı çok kolaydır; tıpkı doğal dişleriniz gibi
Bitişik sağlıklı dişlere herhangi bir zarar gelmez
Uzun soluklu bir çözümdür
Geniş bir yiyecek yelpazesini tüketme kabiliyetini artırır
Potansiyel maliyet tasarrufu sağlar
Bir veya daha fazla dişinizi kaybettiyseniz tek bir implant ve implant kuronu tek bir eksik dişin yerine geçer.
Bütün dişlerinizi kaybettiyseniz tüm eksik dişleri sabit bir protez ile değiştirmek için birkaç diş implantı yerleştirilir ve yeni dişleriniz güvenli bir şekilde eklenir.
Birden fazla eksik dişin yerine birden fazla implant ve implant kuronları veya köprüleri geçer.
Tüm eksik dişleri çıkarılabilir bir protez ile değiştirmek için, iki diş implantı yerleştirilir ve protezinizi sağlamlaştırmak için LOCATOR Eklemeleri kullanılır.

KİLİT DEZAVANTAJLAR
Diş implantı tedavisi haricindeki tedavilerin dezavantajları şunlardır:
Devam eden kemik kaybı
Karmaşık yapıştırıcılara duyulan potansiyel ihtiyaç
Sınırlı estetik görünüm ve sınırlı rahatlık
Kısa ya da orta vadeli bir çözüm olması
Yemek seçeneklerinin sınırlanması
Tekerrür eden maliyetler

İMPLANTTA BAŞARI VE BAŞARISIZLIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Oral implantoloji çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin yerine, doku dostu materyallerin (implantların) çene kemiğine yerleştirilmesi demektir.
Son yıllarda bilimsel çalışmaların artması, teknolojik olarak daha üstün implantların ve destek biomateryallerin geliştirilmesi ile 1900 ile 1985 yılları arasında yüzde 85 olan başarı oranlarını yüzde 98'lere kadar artırmıştır.
Artık günümüzde diş eksikliği oluştuğunda doğal dişlere hiçbir zarar vermeden implant tedavi planı yapmakta ve kaybedilmiş dişlerin yerine dental implantlar yapılmaktadır. Bu sayede kaybedilmiş olan fonksiyon, estetik ve fonasyon tekrar kazanılmaktadır.
Diş implantları genel olarak tek diş eksikliklerinde, tek ya da çift taraflı birden fazla diş eksikliklerinde, tam dişsizlik durumlarında ve ortodontik ankraj amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır.

İMPLANT TEDA VİLERİNDE BAŞARI KRİTERLERİ NELERDİR?
İmplantolojide başarı genel olarak üç faktöre bağlıdır.
Hekime bağlı faktörler
İmplant uygulayacak hekimin cerrahi kuralları iyi uygulaması, hastaya en uygun tedavi modelini seçmesidir. Ayrıca tedavi planını hasta ile paylaşarak nelerin yapılıp nelerin yapılmamasının belirlenmesidir.
Hastaya bağlı faktörler
Hastanın tedavi süreci boyunca hekimiyle iyi uyum sağlaması ve arzu ettiği tedavi planını hekimi ile detaylı bir şekilde belirlemesine yardımcı olması başarıyı artıracaktır.
Üreticiye bağlı faktörler
İmplantolojide kullanılan ve üretilen malzemelerin doku dostu olması, uzun yıllar fonksiyon gören kaliteli malzemeden yapılmış olmasıdır.

İMPLANT TEDAVİLERİNDE BAŞARI ORANI NEDİR?
Doğal dişler kaybedildiği gibi implantlar da kaybedilebilir. Sağlık anlamındaki hiçbir teknik yüzde 100 başarılı değildir. Dünyada total sağ kalım yani implantın ağızda kalma oranı yüzde 95-98 arasındadır. İyi bir tedavi planlanması ve uygun kemik hacmi ile implantların ortalama 10 yıl süre ile ağızda kalması başarı olarak görülmektedir. İyi planlanmış birçok implantta bu süreler aşılmaktadır.

KEMİK 3 BOYUTLU DEĞERLENDİRİLİR
Yeni teknolojik gelişmeler implant başarısını artırır mı?
Teknolojinin ve bilimsel araştırmaların gelişmesi ile implant cerrahisi, implant üstü protezlerdeki gelişmeler başarı oranlarında artmaya ve daha güvenli implant tedavileri yapılmasına yardımcı olur. Yeni teknolojiler ve üç boyutlu radyografik tekniklerin desteği ile en uygun ve güvenilir bir implant cerrahisi sağlayan rehberler üretilmektedir. Anatomik oluşumların yakın olduğu ve kemik hacminin az olduğu durumlarda dental tomografik teknikleriyle kemik hacmi üç boyutlu ve güvenilir olarak değerlendirilebilir. Bu sistemlerde daha güvenli ve başarılı implantlar yapılmaktadır.
Başarısız olmuş implantlar yeniden yapılabilir mi?
Evet. Genellikle implant başarısızlığı sonucunda; eğer kemik yeterliyse, belli bir iyileşme süreci sonunda ya da farklı kemik artırım metodları uygulanarak aynı bölgeye yeniden implant yapmak mümkündür. Bu nedenle implant tedavileri planlanırken olası başarısızlık ve bu durumda yapılacaklar hastalarla paylaşılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA