Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Sinüs Kaldırma Operasyonu

Sinüs boşluklarının aşağıya doğru sarktığı durumlarda kemik hacminde kayıplar oluşur. İmplant öncesinde sinüs lifting işlemiyle bu hastalarda kemiğe yer açılır

Sinüs kaldırma operasyonu; üst çenede azı dişlerinizin eksikliğinde hareketli protez kullanmak istemediğinizde, sabit bir protezi kullanmak için başvurulan bir kemik oluşturma tekniğidir.
Maksiller sinüs üst çenemizin hemen üzerinde, azı dişlerimize yakın bir bölgede yer alan anatomik boşluklara verilen isimdir. Bu boşlukların görevi, ses oluşumu ve kafa ağırlığının azaltılmasını sağlamaktır. Sinüs boşluklarının aşağıya doğru sarktığı durumlarda kemik hacminde kayıplar oluşur. Bu kemik kayıpları doğal fizyolojik bir süreç olarak görülebilir ancak implant tedavisi öncesi sorun oluşturabilir.

ÇENE CERRAHI TARAFINDAN YAPILIR
Sinüslerin sarkması nedeniyle kemik hacminde azalma yaşayan bir hastaya implant tedavisi uygulanacaksa, tedavide öncelikle sinüs lifting adı verilen bir cerrahi müdahale uygulanır. Bu işlem ile kemiğin içine tam olarak yerleştirilmesi gereken implantın boyu ve genişliği için yeterli hacim yaratılır. Yeterli kemik hacmi elde edildikten sonra implant uygulamasına geçilir. Sinüs lifting gerektiren implant tedavilerinde konunun uzmanları olan çene cerrahlarının tedaviyi gerçekleştirilmesi son derece önemlidir.
Kafa kemikleri arasında, sinüs adı verilen hava boşlukları yer alır. Üst çene arka bölge dişleri kaybedildiğinde, bu bölgenin üstünde yer alan sinüsler hava basıncının etkisiyle genişleyerek altındaki kemiğin incelmesine yol açarlar.
Kaybedilen dişlerin yerine implant uygulayabilmek için belli miktarda kemik hacmine ihtiyaç vardır. Azalan kemik miktarını artırmak amacıyla sinüs tabanının cerrahi olarak yükseltilmesi işlemine sinüs lifting (kaldırma) adı verilir.

KEMİK TOZU KEMİĞE DÖNÜŞÜR
Sinüs lift ameliyatı nasıl yapılır?
Operasyon yapılacak bölge lokal olarak uyuşturulur ve diş eti kaldırılarak sinüste yan işlem için seçilmiş uygun aletlerle bir pencere açılır. Sinüsün içini kaplayan sinüs membranı nazikçe yükseltilerek, alttaki kemikle arasına greft adı verilen kemik tozu yerleştirilir ve daha sonra operasyon alanı dikişlerle kapatılır. Yaklaşık yarım saat süren bu operasyon sonrası ağrı kesici ile geçebilecek boyutta hafif ağrılar oluşabilir.
Sinüs lift operasyonundan sonra implantlar ne zaman yapılabilir?
Sinüs lift yapılan bölgede hastanın kendi kemik yüksekliği 4 mm'den az ise implantları yerleştirebilmek için kemik tozlarının kemik dokusunda dönüşmesini beklemek gerekir. Operasyondan sonra yaklaşık altı ayda kemik dokusu yeterli sertliğe erişir ve implantlar yerleştirilebilir.
Sinüs lift operasyonu yapılan bölgede 4 mm'den fazla kemik mevcutsa, sinüs lift operasyonuyla aynı anda implantları yerleştirmek mümkündür.
Bu işlem esnasında ne gibi komplikasyonlar görülebilir?
İşlem esnasında sinüs membranın inceliğine bağlı olarak yırtılmalar görülebilir.
Ufak yırtıklar telafi edilebilirken daha büyük yırtıklar söz konusuysa operasyonu iptal etmek gerekebilir. Sinüs membran yırtıkları kendi kendine iyileşir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi işlem sırasında ve sonrasında kanama meydana gelebilir veya enfeksiyon gelişebilir.
Bu komplikasyonlardan kaçınmak için hekimin önerilerine uymak, verilen ilaçları kullanmak önem taşır.
Operasyon sonrası içtiğiniz sıvıların ya da ağızınızı gargara yaparken kullandığınız sıvının burnunuzdan geldiğini hissediyorsanız acil olarak tedavinizi yapan hekiminize başvurmanız gerekir.
Bu durum ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Uzman diş hekimi tarafından o delik kapatılmalıdır. Bunun adına oroantaral fistül denir ve bu, sıkıntılı bir komplikasyondur.
Ağız boşluğu ve sinüs arasında bulunan açıklığın iki tipi vardır. Birinci grubu klinikte diş hekiminin çalışması sırasında başına gelen, çekime bağlı akut sinüs açılmaları oluşturur. En sık rastlanan tipidir ve anında gerekli müdehaleyle tedavisi oldukça kolaydır.

KANAMA RİSKİ DEVAM EDER
İkinci grup ise kronik açıklıklardır.
Açıklık 1-2 mm'ye kadar ise kök parçası yoksa ve sinüse itilen kök parçası oldukça küçük ve enfekte değil ise ağız boşluğu ve sinüs irtibatı kesilir ve kan pıhtısı yoluyla açıklığın kapanması sağlanır. Eğer açıklık büyük ise açıklığın iki yanındaki dişeti birbirine çeşitli tekniklerle yaklaştırılarak dikilir.
Özellikle kan sulandırıcı ilaçlarını hekiminin tavsiyesiyle kesip iğne formunda ilaçlara geçip tedavi olan hastalar, tekrar kendi ilaçlarına döndüklerinde operasyondan günler sonra bile kanama riskiyle karşılaşabilir. Diş hekimi ve hastanın doktorunun konsültasyonu burada önem kazanır.
Kaç çeşit sinüs kaldırma tekniği vardır?
Sinüs lift operasyonu açık ve kapalı olmak üzere iki şekilde yapılır. Eğer hastanın implant yapılacak yerinde 4-5 mm kemik varsa, kapalı teknik tercih edilir.
Eğer hastada 4 mm altında kemik varsa, açık teknik tercih edilir.

ALTI AY BEKLENİR
Açık sinüs lifting nasıl yapılır?
Üst çene kemiğinin aşırı eridiği hastalarda açık sinüs lift operasyonu yapılır.
Hastanın üst çenesinin yanak tarafından bir pencere açılarak, sinüs mukazası yukarı doğru itilir. Elde edilen boşluğun içine kemik greftleri doldurulur. Kemik greftinin olgunlaşması için altı ay kadar beklenir.
Kapalı sinüs lifting nasıl yapılır?
Kapalı sinüs lifting operasyonu çene kemiğinde 4-5 mm kemik yüksekliği varsa uygulanır. Lokal anestezi altında osteotom denen özel aletlerle sinüs tabanı kırılarak sinüs yükseltilir. Bu boşluğa kemik tozu konur. Genellikle aynı anda implantlar da yerleştirilir.

DİŞ SİNÜS AMELİYATI SONRASINDA NELER
Diş sinüs ameliyatı sonrasında kanama olmaması amacıyla serumla ıslatılan tampon 20 dakika kadar kuvvetlice ısırılmalıdır. Ancak yapılan dikişlerin zarar görmemesi için dikkatli olunmalıdır. Özellikle dudaklar çekiştirilmemelidir. İlk 24 saat içinde tükürülmemelidir. Sert besinlerden ve sıcak yiyeceklerden bir süre uzak durulmalıdır. Günde üç-dört defa tuzlu suyla gargara yapılmalıdır. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Sıcak banyo, hamam gibi yerlerden iki hafta uzak kalınmalıdır. Ayrıca hapşırmaktan, burnu sertçe temizlemekten kaçınılmalıdır. Hapşırmak zorunda kalırsanız, ağzınız açıkken hapşırmanız greft konulan yere gelen ters basıncı azaltır. İki hafta kadar uçak seyahatinden, su altı dalışlarından kaçınılmalıdır. Bunun yanında sigara içenler bir süre sigarayı bırakmalıdır. Bu, iyileşmenin hızlı olmasına yardımcı olur.

SİNÜS LİFT OPERASYONU ZARARLI MIDIR?
Sinüs lifting operasyonunun, uzman ve tecrübeli hekimler tarafından gerçekleştirildiğinde herhangi bir zararı yoktur. Hekiminiz muayeneniz sonucunda işlem için uygun olmadığınız sonucuna varırsa, bunu size bildirecek ve alternatif tedavi seçeneklerini anlatacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA