Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Sahte ve kaçak implantlara dikkat!

İmplant yaptıracaklar sadece fiyat odaklı düşünmemeli. İmplantın kalitesini, markasını, implantı yapacak hekimin deneyimini ve merkezin kullandığı teknolojiyi araştırmalı

Uzun zamandır okurlarımızdan sahte ve kaçak implantlar ile ilgili sorular geliyor. Ülkemizde sahte implanttan çok kaçak implant mevcut.
Kısaca tanımlayacak olursak; sahte implant, piyasada bilinen implant markasının dış kabı dahil olmak üzere kullanılan tüm parçalarının taklit edilerek birebir aynısının yapılıp piyasaya sunulmasıdır.
Aynen sahte parada olduğu gibi... Eskiden sahte paralar el ile çok rahat ayırt edilebiliyordu. Ama teknoloji, baskı ve kağıt kalitesindeki artışlar, yalnız teknolojik cihazlar kullanarak ayırt etmeyi mümkün kılar oldu.

BOŞ YERE ACI ÇEKER
Cad-cam teknolojisindeki ve kutulamadaki yenilikler, sahte implantların uzman hekimler tarafından anlaşılmasını da zorlaştırdı. Sahtelik, operasyon sonrası çıkan komplikasyonlar ortaya çıkınca anlaşılır oldu. Bu da zaman kaybına ve hastaların boş yere acı çekmelerine sebep oluyor.
İmplant kaybı sonrası hastanın çene kemiğinde ciddi kayıplar oluşabiliyor.
Bunun haricinde uygulama esnasında zorluk, vidanın yuvasına bol gelmesi ya da hiç oturmaması implant ile üst gövdeyi bağlayan vidalarda kırılma gibi birçok problem oluşturabiliyor. Bu gibi sahtekarlıkları yapan kişilerden sterilizasyona sadık kalabilecekleri düşünülmediğinden enfeksiyonla ilgili komplikasyonları oldukça ciddi problemlere yol açabileceğinden de bilgi sahibi olmalıyız.
Kemik içine konacak olan implantın olmazsa olmaz özelliğidir. Steril bir şekilde kutuda operasyona kadar geçen süre içinde sterillik özelliğini koruması gerekir.

İLTİHAPLANMAYA YOL AÇIYOR
Sterilizasyonla ilgili problemler ciddi ve farklı enfeksiyonları tetikleyebilir ve aşırı kemik erimelerine sebep olur.
Peki nasıl anlaşılıyor bu sahte implant?
Az önce bahsetmiş olduğum gibi hekim tedavi sırasında implantı kutusundan açarken, çene kemiğine uygularken farkına varmazsa iş işten geçmiş oluyor ve hastada geçmeyen ağrılar, iltihaplanma ve hızlı kemik kaybıyla kendini belli ediyor.
Geçenlerde basında da yer bulmuş olan bir haberde sahte implant tedavisi sonrası çene kemiği eriyen bir doktor meslektaşımızın başına gelenlerden sonra pek çok kişi aynı sıkıntıları yaşamaktan korkar hale geldi.

MARKASINI ÖĞRENİP BARKODU ALIN
İmplant; eksik dişlerin yerini dolduran estetik, fonetik ve çiğneme fonksiyonunu yerine getiren küçük bir cerrahi operasyon ile yapılan tedavi yöntemidir.
İmplant yaptıracak olan hastalar öncelikle kendilerine yapılacak olan implant markasını öğrenmeli ve araştırmalıdırlar.
Zaten tedavi sonrası hekiminiz size sertifika ve eğer isterseniz arka kutusunda bulunan barkot numarasını verecektir.
Bu barkotlar Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ulusal Bilgi Bankası'na kayıtlı olmalıdır. Diş hekimi meslektaşlarımızda bu implantları İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından verilen satış yetki belgesine sahip firmalardan almak zorundadır.

1 MİLYONU KAÇAK!
Yasal boşluklar, yetersiz denetim; son yılların gözde uygulaması implat tedavisini riskli hale getirdi. Valiz ticareti yapanların gözdesi haline gelen kaçak implatlar, yüzbinlerce insanın sağlığını riske atıyor. Sahte implantın mali boyutu 1 milyar liranın üzerinde.
Yani 1 milyondan fazla kaçak implant ağızlarda...

KEMİK ERİMESİ YAPAR
Türkiye'de son 10 yıldır uygulanan implat tedavisi, kalıcı diş sağlığı için tercih ediliyor. Denetimsiz şartlarda üretilen bu implatların en büyük riski, kemik erimesine neden olması. CE belgesi olmayan uzak doğu menşeili implat ülkemize kaçak yollarla getiriliyor.
Rekabetin olduğu her yerde böyle şeyler olabilir. Önemli olan hastaları bilinçlendirmek ve meslek ahlakına sahip hekimler olarak bu ürünleri tercih etmemek.
Asıl olan, dünyaca bilinen markaları kendi ülkemizden exclusive distribütörü olan firmadan almak.

FİYAT FARKI NE DEN KAYNAKLANIR ?
Ucuz implant sahte demek değildir.
Burada sahte derken standartlara uygun üretilmeyen izinsiz implantlardan bahsediyoruz.
Üretim olarak düşündüğünüzde ucuza mal ederseniz, ucuza satarsınız.
Ucuza mal etmek demek ucuz hammadde kullanmak demektir. Ve tabii ki herşey de olduğu gibi bu da kalite farkını oluşturur. Vücudun bir parçası olarak yerleştirdiğiniz ürünlerde kalite büyük önem taşımaktadır.

KALİTESİZ İMPLANT MALZEMESİNİN NE GİBİ ZARARLARI VAR?
İmplant çene kemiğinin korunmasına yardımcı olur. Uygun oranda titanyum içeren, steril yeni açma frezleriyle uygulanan implant; çene kemiğini korur ve üzerine uygun kuvvet dağılımıyla protez yapıldığında kemik erimesine engel olur. Taklit, sahte, patentsiz implantların kaliteli malzemelerden yapılmamış olması ve sterilizasyon tekniklerinin göz ardı edildiği durumlarda implantlar çene kemiği ile bütünleşmez ve bağlantılarında oynamalar olur. Bakteri birikmesi sonucu dişeti hastalığı başlar ve kemik erimesinin ardından implant kaybı meydana gelir.

TEKNOLOJİ FİYATI ETKİLİYOR
Dünyada kalitesini ispatlamış firmaların implantlarını kullanmak ileride ihtiyaç duyduğunuzda parça ihtiyacınızın karşılanacağı manasına gelir ki bu da çok önemlidir. Yıllar önce yapılmış üst vidalarında gevşeme olmuş implantların parçaları bulunamadığında hastaların ağzında boş vida olarak durmaktadır. Üzerine kuvvet gelmeyen implantların ileride problem yaratması kaçınılmazdır. İmplantlar arasındaki fiyat farklılıkları markanın bedeli, kalitesi ve uygulayan hekimin tecrübe ve kullandığı teknoloji ile alakalıdır. Basit bir araba örneği verecek olursak; markasını bilmeden 20.000 TL'ye araba almış birine çok ucuz almışsınız diyemeyeceğiniz gibi markasını bilmeden 500.000 TL'ye araba alan birine de çok para ödemişsin, kazıklanmışsın diyemeyiz. Sertifikalar da sonuçta her implant için bastırılabilir. Bunlara da dikkat etmek gerek. Öncelikle hekiminize güvenin; implant markasını çok iyi araştırın ve aklınıza gelen her şeyi hekiminize sorun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA