Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Lazerle diş eti tedavisi

Diş eti şekillendirme, diş boyunun uzatılması ve diş eti kesilmesi gibi durumlarda lazerden faydalanılıyor. Lazerle yapılan diş eti tedavilerinde daha az ağrı ve kanama meydana geliyor

Lazer ile yapılan diş eti tedavileri; klasik yöntemlere göre işlem şekli, iyileşme süreçleri ve hasta konforu açısından farklılıklar gösterir. Günümüzde lazer teknolojisindeki gelişmeler ve tedavi sonuçlarındaki başarılar, lazer kullanımını artırmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemli iki tanesi, uygun lazerin kullanımı ve lazer kullanan hekimin tecrübesidir. Tecrübesiz ellerde kullanılan lazer, telafisi olmayan doku kayıplarına sebep olabilir

TEDAVI ÖNCESI DİŞ TAŞLARI TEMİZLENIR

Herhangi bir diş eti tedavisine başlamadan önce ilk yapılması gereken işlem güzel bir diş taşı temizliğidir. Kavitron adını verdiğimiz ultrasonik kazıyıcılar, bu alandaki rahatsızlıklarda başlangıç tedavilerinde kullanılmaktadır. Ancak kalp pili taşıyan hastalarda kullanılması sakıncalı olabilmektedir. Ultrasonik kazıyıcılarla yapılan tedaviyle diş taşlarının temizlenmesi daha kolay olur; bakteri plaklarını ve lekeleri diş üzerinden daha kolay bir şekilde ayırmaya yardımcı olur. Uygulama esnasında kanama ve dokuya verilen zarar daha az olur. Diş etleri daha kısa sürede iyileşir. Genellikle lazer ile yapılan diş eti tedavilerinde daha az ağrı ve kanama meydana gelir. Bu sebeple de lazer tedavisi daha fazla tercih edilen bir yöntemdir. Diş eti eşitleme, gingivektomi, dezenfeksiyon, yumuşak dokulardaki lezyonların giderilmesi, diş eti hassasiyetinin giderilmesi, biyostimülasyon, frenektomi gibi birçok işlem; lazer tedavisi yöntemi ile gerçekleştirilebilmektedir. Ayrıca dişlerde oluşan lekelerin giderilmesi için de yine lazer tedavisi ile depigmentasyon işlemi yapılabilmektedir. Lekelerin giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen lazer tedavisi estetik amaçlı olacaktır.

DİŞ ETİ ŞEKİLLENDIRME

Diş eti şekillendirme işlemi genellikle estetik bir işlem olup uzman periodontologlar tarafından yapılmaktadır. Yapılan bu operasyon ile amaçlanan, diş etlerini istenilen şekle getirebilmektir. Genellikle gülüş esnasında görünen diş etinden rahatsızlık duyulması, diş boylarında görülen eşitsizlik sebepleriyle diş eti şekillendirme işlemi yapılabilir. İşlem yapılmadan önce kişinin diş ve diş etlerinin durumunun sağlıklı olması önemlidir. Örneğin; diş etinde şişlikler ya da kanama var ise, diş eti şekillendirme tedavisinin sonucu öngörülememektedir. İşlemin yapılabilmesi için öncelikle dişlerde veya diş etlerindeki mevcut rahatsızlıklar tedavi edilmeli ve hastanın diş etleri, şekillendirme işlemine uygun hale getirilmelidir. Süresi ve zorluk seviyesi, kaç dişe şekillendirme yapılacağına göre değişiklik göstermektedir. İşlem, genellikle 15 dakika ve 1 saat arasında sürmektedir. Lazer destekli diş eti şekillendirmesinde vakalarının büyük bir kısmında anesteziye gerek kalmaz.

DİŞ BOYU UZATILMASI

Kuron boyu uzatma işlemi, diş etlerine yakın seviyede kırılmış olan dişlere ve diş eti seviyesinin altında çürük bulunan dişlere müdahale edilmeden önce diş eti seviyesinin düzenlenmesi için yapılmaktadır. Bu işlem, kişinin güldüğü sırada diş etlerinin normalden fazla gözükmesi sebebiyle de yapılabilir. Kuron boyu uzatma tedavisinin ardından yapay kurona ihtiyaç duyan hastalar iki hafta kadar bitim işlemini bekleyecektir. Bu süre boyunca da ağzı temiz tutmak, hijyen sağlamak dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur.

DİŞ ETİNİN KESILMESI (GINGIVEKTOMI)

Gingivektomi, diş eti rahatsızlıklarında başvurulan, diş eti dokusunun uzaklaştırılması için yapılan cerrahi bir işlemdir. Aynı zamanda estetik işlemlerinde de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Gingivektomi işleminin yapılmasını gerektiren birkaç durum mevcuttur. Diş etleri ve diş arasında oluşan ve dişleri temizleme işleminde zorluk yaratan diş eti ceplerinin oluşması, gingivektomi işleminin gerçekleştirilmesi için önemli bir sebeptir. Bazen de diş çevresinde fazla diş eti olabilir; bu durum temizleme açısından önemli bir sorun teşkil eder. Böyle durumlarda da bu tedaviye başvurmak mümkün olacaktır.

DİŞ ETİ ÇEKILMELERI

DIŞ eti çekilmesi, herkesin başına gelebilecek olan bir rahatsızlıktır. Özellikle ilerleyen yaşlarda değişen hormonlar ve gelişen rahatsızlıklarla daha çabuk ortaya çıkmaktadır. Bu etkenler dışında diş eti çekilmeleri; düzensiz ve hatalı beslenme, vitamin ve mineral eksikliği, bakımsızlık ve farklı hastalıkların belirtileri gibi sebeplerle de ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca kadınlarda sık aralıklarla yapılan doğumlar da diş etlerinde çekilmelere neden olabilir. Bunun önüne geçilebilmesi için, kadınların doğum sonrası yeterli vitamini alması gerekmektedir. Diş etlerinde çekilme belirtileri görülüyorsa, gereken önlemlerin alınmasının ve doktor kontrolüne gidilmesinin vakti gelmiş demektir. Alınması gereken önlemler zahmetli ve zor değildir, aksine basit işlemlerdir. Ancak diş eti çekilmesi fark edildiğinde ileri seviyedeyse, kişi için zorluklar yaratabilmektedir. Bu aşamadan sonra önlem almak yeterli olmayabilir. Bu yüzden doktor kontrolü önem arz etmektedir. Ayrıca ağız bakım rutinine ve beslenmeye daha fazla dikkat etmek gerekecektir. Vitamin açısından zengin, bol kalsiyumlu yiyecekler tüketilmelidir. Alınacak önlemler açısından rahatsızlığın belirtileri de oldukça önemlidir:
Dişleri fırçalarken meydana gelen kanamalar,
Diş çevresinde ve diş aralarında oluşan diş taşı,
Soğuk-sıcak hassasiyeti,
Ağızda oluşan ve devamlılık gösteren koku,
Diş etlerinde meydana gelen ağrılar. Özellikle diyabet hastaları, diş eti çekilmesi rahatsızlığına daha çabuk yakalanırlar. Kadınlarda da hormon değişimleri sebebi ile bu durum gerçekleşir. Sigara kullanımı da diş eti çekilmesine neden olan durumlardan biridir. Diş eti çekilmesinin durdurulabilmesi için, sebep olan durumlara müdahale edilmesi ve bu konularda dikkatli olunması gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA