Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Açılışın sürprizi yeni fabrika

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta ne yöne baksam karşıma Çalık Holding'in inşaat şirketi Gap'ın ya ismi ya bir projesi çıkıyor. Bir kaç ay önce açılan 14 kilometrelik Arçabil Bulvarı bunlardan bir tanesi. Kente Avrupai bir hava veren yolun üzerindeki kimi köprülerin altı gece renkten renge giriyor.
Çalık Holding'in patronu Ahmet Çalık'ın son iki projesi olan Çimento ve Gübre fabrikaları toplam 400 milyon dolara mal olmuş. Ahmet Çalık her ne kadar bu fabrikaları anahtar teslim yaptıysa da Türkmenler işi öğrenene kadar, fabrikaların işletilmesine katkıda bulunmayı sürdürecek.
Türkmenbaşı, Türk işadamlarının özellikle de Ahmet Çalık'ın ülkesinde yaptığı projelerden belli ki çok memnun. Tören sırasında Çalık Grubu da dahil herkese bir sürpriz yaptı ve Ahmet Çalık'a "Bu çimento fabrikasının aynısından bir tane daha yapmanı istiyorum" dedi. Öğrendiğime göre, Türkmenbaşı ayrıca, Çalık'ın eski çimento fabrikasının yılda 250 bin ton olan kapasitesini de 500 bin tona çıkarmasını istemiş.

Ata vatanına hoşgeldin!
Yapımına 3.5 yıl önce başlanan ve anahtar teslim 160 milyon dolara malolan son derece yeni teknolojilerle donatılmış çimento fabrikasının bahçesindeyiz. Müthiş bir kalabalık var. Halk törenden bir kaç saat önce gelmiş, Türkmenbaşı'nı bekliyor. Birazdan alkışlar arasından Türkmenbaşı görünüyor. Sahnenin kurulduğu alana yönelirken önce bir yaşlılar heyetine dönüyor. Onlara tuza batırılmış ekmekler veriyor. Bunun bir Türkmen geleneği olduğunu öğreniyorum. Hal hatır soruyor. Onları dinliyor. Sonra tek tek komutanlarının ve önde gelen Türkmenler'in ellerini sıkıyor. O sırada çocuklar hep bir ağızdan şiir okumaya başlıyor. Türkmenbaşı onlara yöneliyor ve çok sempatik hareketlerle başlarını okşuyor ve onlara dağıtılsın diye 10 bin dolar veriyor. O sırada koro hareketleniyor ve Türkmen şarkıları söylemeye başlıyorlar. Türkmenbaşı karşılarına geçiyor, adeta hazırolda onları dinliyor. Yüzünde hep bir gülümseme var. Sonra alkışlıyor ve yine tümüne dağıtılsın diye 5 bin doları bir zarfta veriyor, sonra davetlilere yöneliyor. Hepsinin tek tek elini sıkıyor. İşte bu sırada ön tarafta yer alanlardan biri olunca, Ahmet Çalık "Bu hanımefendi de Türkiye'den gazetecidir" diyor. Türkmenbaşı elimi sıkıyor ve "Ata vatanına hoşgeldin" diyor. Biraz ileride Ahmet Çalık'ın babası Mahmut Çalık var. Belli ki önceden tanışıyorlar. Selamlaşırken, Ahmet Çalık, "Babam sizin Ruhname'yi okuyor" diyor. Türkmenbaşı hemen, "İkinci cildini değil mi?" diye merakla soruyor. Türkmenbaşı'nın kaleme aldığı ve halkına bir ulus kimliği vermeyi de amaçlayan Ruhname bu ülkede kutsal kitap gibi. Herkes mutlaka okuyor. Okutuyor.

Malatya çıkarma yaptı!
Ahmet Çalık'ın fabrika açılışlarına katılan isimlere bakınca, Malatya'nın önde gelenlerinin neredeyse tamamını görmek mümkün. Listeye şöyle bir bakınca göze çarpan isimler şöyle: Malatya Valisi Osman Derya Kadıoğlu, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş, İçişleri eski Bakanı ve bir dönem Malatya'da valilik de yapan Kutlu Aktaş, emekli Orgeneral Necdet Timur, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, Malatya Milletvekilleri Muharrem Kılıç, Ali Osman Başkurt, Ahmet Münir Erkal, Erzurum Milletvekili Mustafa Nuri Akbulut, Kırşehir Milletvekili Mikail Aslan, Kırşehir Belediye Başkanı Halim Çakır, Kağıthane Belediye Başkanı Fazıl Kılıç, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Kavuk, emekli Büyükelçi Yalım Eralp, Elazığ Milletvekili Şemsettin Murat, CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, Malatya İşadamları Derneği Başkanı Yunus Aktaş, Taha Holding Başkanı Vahap Küçük.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA