Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Bizdeki kule vinç kimsede yok ama devletle iş yapmam

Doğru yerde ve doğru zamanda yaptığı konutları satmakta sıkıntı çekmediğini söyleyen Avni Çelik, 'Konut ihtisas işi. Devlet benimle rekabet etmemeli, beton dökmemeli. TOKİ'nin avantajlı olması da yanlış" diyor

Son zamanlarda bir araya geldiğim en huzurlu işadamlarından biriydi Avni Çelik. Duayen diyebileceğimiz bir yaşta yani 60'ında, şirketi Sinpaş'ı hatırı sayılır bir tanınırlığa ve güvene ulaştırmıştı. Başta İstanbul'da olmak üzere Bursa ve Ankara'da da bir biri ardına adından söz ettirecek konut projeleriyle öne çıkmayı başarmış, bununla da yetinmemiş krizin en üst seviyelerine tırmandığı 2008'in Eylül ayında bir de banka satın alarak tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Peki ama bu kadar süre zarfında hiç mi tökezlememişti? Ben de bunu merak ediyordum, sordum da kendisine. 'Biz' dedi, 'Tıpkı babamın söylediği gibi; gürültü, patırtı içinde sükunetle çalışmayı başardık...'

* Bir biri ardına satışa çıkardığı projelerle Sinpaş ismi ön planda. Kriz sizi korkutmuyor mu?
Biz krize eğitimliyiz. Bir Danimarkalı ile tanışmıştım. Bana dedi ki 'Türk milletine hayranım. Hep çalışıyorsunuz. Kuzey Avrupa artık çalışmak istemiyor.' Ben 40 yıl çalışınca hadi emekli olayım demiştim, çalıştığım insanların morali bozuldu. Biz öylesine çalışıyoruz yani.

* Babanızı çok erken yaşta kaybetmişsiniz üstelik...
Babamı 38 yaşında iken kaybettim. Hatta sordular bana, babanızı bu kadar erken yaşta kaybetmeseydiniz, böylesine motive olur muydunuz diye. Sanırım olmazdım. Ben endüstri meslek lisesinde okudum. O zamanlar üniversitelerin hepsinin ayrı ayrı sınavlarına girilirdi. Hepsine girdim ve hepsinin de mühendisliğini kazandım. Ama gece okuyabileceğim okulu tercih ettim, yani Ankara Üniversitesi'ni. Bir ay makine okudum. Hocamız Necmettin Erbakan idi. Sonra sevmedim ve bıraktım. İnşaat mühendisliğine geçtim. Bu sefer karşıma Ekrem Pakdemirli çıktı. Üniversitede çaktığım derslerden birinin hocasıydı. Sonra Pakdemirli bizim şirkette görev yaptı.

PAHALI ALIP UCUZA SATIYORUZ!
* İlk şantiye deneyiminizden söz eder misiniz?
O zamanlar oteller henüz yoktu. O nedenle herkesin yazlık ev yaptırma telaşı vardı. Biz de Ayvalık'ta 152 tane ev yaptırmak için bir şirket kurduk. Sinpaş ismi de oradan geliyor zaten. Sahil inşaat pazarlama yani. Çok büyük işti.

* Sonrasının çorap söküğü gibi geldiğini biliyoruz. Bir biri ardına yaptığınız projeler mesela İstanbul'daki Bosphorus City ve Lagün, Bursa'daki Ottomanors gibi adından çokça söz ettirdi. Peki kriz sizi nasıl etkiledi? Hükümet emlak piyasasını hareketlendirecek bazı tedbirler aldı, yeterli oldu mu?
Evet tedbirler alındı ama 3 ay çok kısa bir süre. KDV ve tapu harçlarında bir kolaylık sağlandı. Fiili olarak inşaat şirketlerinin yüzde 10 indirim yapması anlamına geldi bu. Çünkü KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indi. Ama şimdi düşünün sadece bizim şirketin devletten KDV alacağı 55 milyon liraya ulaştı. Ama henüz alamıyoruz. Üstelik bu şu demek oluyor, pahalı alıyoruz, ucuz satıyoruz.

* TOKİ'ye bir kızgınlığınız var diye düşünüyorum...
Benim ihtisasım konut. Ben de konut üretiyorum, TOKİ de. Ama ben de KDV yüzde 18, TOKİ de sıfır. Böyle bir şey olabilir mi? Devlet benim için var. Ben devlet için değil. O yüzden üzülüyorum tabii.

* Bu konuda hak arıyor musunuz peki?
En çok ben ses çıkardım. Devlet beton dökmemeli, benimle rekabet etmemeli dedim. TOKİ avantajlı. Hazine arazisi kullanıyor. Damga vergisi avantajı var, vs. Bu olmaz.

* Peki bunca yıl, devletle iş yapmadınız mı hiç?
Hiç yapmadım. Yapmam da. Yoksa bizdeki kule vinç, beton santralı, inşaat makinesi kimsede yok. İstesek en büyük projeleri biz yaparız ama bugüne kadar devletten hiç iş almadık. Almak da istemeyiz.

* Bunca yıl bir sürü krizi de yaşadınız. Şöyle bir geçmişe bakınca neler hatırlıyorsunuz?
1974 yılı daha bismillah demeden Kıbrıs Harekatı oldu. Arkasından ABD ambargosuyla karşılaştık. 1974'ten 1980'e kadar 6 hükümet değişti. Biz bu arada iş yapmaya çalışıyorduk. 1980'de bir sabah kalktık, 12 Eylül! Darbe olmuş. Kendimi daha toparlayamadan 1983 yılında banker krizi patlak verdi. Geldi geçti derken, 1990 yılında Saddam Körfez'e çıktı. Hiç unutmuyorum, Pamukbank paramızı vermedi! Maaş işin hesabımızdaki 75 milyon lirayı çekemedik. Ödeyemeyiz dediler.

2008 KADAR İYİ BİR YIL BEKLİYOR!
* Peki bunu neye bağlıyorsunuz?
Birincisi tabii ki Allah yardım etti. İkincisi de biz bildiğimiz işi yaptık hep. Bilmediğimiz işlere girmedik. Konut bana göre ayrı bir ihtisas. Konutta hedef kitleni iyi analiz eder, doğru yerde doğru proje yaparsan başarırsın. Biz bunu yaptık.

* Son krizde gayrimenkul sektöründe neler oldu?
Piyasa daraldı. Daralan piyasadan çok oyuncu çekildi. Biz de daha çok pazar payı aldık, özellikle 2008'de. Hatta size şöyle söyleyebilirim, 2008'de biz tarihimizin en büyük satışını yaptık. Sadece Bosphorus'da 2 bin konut sattık. Üstelik finansman da önemli, sadece bu proje 2 milyar dolar idi.

* 2009 için de hala iyimser misiniz?
Biz mesela 2008'den daha iyi bir yıl geçireceğimize eminiz. Bu tamamen doğru proje doğru yer ile alakalı bir durum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA