Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Gelin tanış olalım işi kolay kılalım!

Fransa'da Türkiye Mevsimi başlarken; iki ülke arasındaki gerginlik konusu gündeme gelince, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Yunus Emre'ye atıfta bulunmuş ve 'Gelin tanış olalım. İşi kolay kılalım' demişti.
Günay, Fransız Kültür Bakanı Mitterrand ile birlikte yaptığı mevsim açılış toplantısında, siyasetin yarattığı gerginliği kültürle çözeceklerine vurgu yapmıştı.
Tahminim o ki, Türkiye Mevsimi'nin Fransa'nın 77 ilinde 400 etkinlikle süreceği 9 ay boyunca Fransız halkı bir az olsun değişecek.
Şimdiden gazetelerde çıkan haberlerde, dergilerde çıkan yorumlarda ılımlı bir hava esmeye başlamış bile. Görgün Taner önderliğindeki İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı ekibi adeta arı gibi çalışıyor. Mayıs ayından bu yana İstanbul'a davet edilen, İstanbul'daki tanınmış yüzlerle görüştürülen, kültür gezileri yaptırılan Fransız gazeteci sayısında büyük bir artış var. Sonuçları ise Fransa'nın önde gelen dergilerinde birkaç sayfalık pozitif Türkiye yazıları tabii ki.

Paris Match'ta Türkiye

Mevsimin açılışı için gittiğimiz Paris'ten dönerken uçakta Fransa'nın aktüalite dergisi Paris Match'a göz gezdiriyoruz. Kapakta efsane bir Michael Jackson fotoğrafı. Şimdiden arşivlenecek özel bir sayı olmuş bile. Ve hemen ön sayfalarda üç sayfa Türkiye'ye ayrılmış. Düşünebiliyor musunuz, derginin böylesi önemli bir sayısında müthiş olumlu bir Türkiye yazısı.
Oya Eczacıbaşı, Gülse Birsel, Cansu Dere, Nil Karaibrahimgil.
Gazeteci arkadaşım Yazgülü Aldoğan ile yazıya göz gezdiriyoruz. Gazeteci, özetle 'Bu kadınlar sadece görüntü değil' demeye getirmiş. Türkiye'de milyonlarca kadının modern görüntüsüne ve de başörtülü kadınların da artık evden çıkıp, iş ve sosyal hayatta daha görünür olduğuna atıfta bulunmuş. Daha da önemlisi Fransızları ön yargılarını bırakıp, Türkiye'yi daha yakından tanımaya davet etmiş.
Şimdi dikkat edin, bu daveti bir Türk gazeteci değil, Fransız gazeteci yapıyor. Üstelik İstanbul'da bir hafta kalıp, yaşayıp, gördükten sonra. Bundan daha iyi bir iletişim olabilir mi? Bakan Günay'ın dileği hızla yerine geliyor gibi.

İki başlı Janus!
Emekli Büyükelçi Necati Utkan'ın mitolojiden şahane alıntılarla bezediği konuşmasına da değinmeden edemeyeceğim. Açılış günü salondaki en sert Fransızı bile gülümsetecek bir hoşlukta anlattığı Yunan mitolojisinde iki başlı Janus'un öyküsünü bitirirken, 'Türkiye'den korkmayın, tanımaya çalışın' diye seslendi salona. Belli ki Utkan da gerçek Türkiye'yi anlatmaktan bıkmış usanmıştı. Ama ben eminim, şayet Fransızlar önyargılarında devam ederse Utkan, mitolojiden başka hikayeler de bulacak ve bulduğu her fırsatta AB'de anlatacak. (!)
Fransa'da Türkiye Mevsimi yarın Mercan Dede ve konseri ve Anadolu Ateşi'nin Trocadero Meydanı'ndaki halka açık gösterisiyle resmen başlıyor. Paris'in etrafındaki birçok bilboard şimdiden Türkiye'den fotoğraf kareleriyle donatılmış durumda. Dilerim 9 ay sonunda Türkiye, Fransa'yı biraz daha kendi tarafına çekmeyi, Fransız turist sayısını artırmayı ve imajını yenilemeyi başarır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA