Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Bahar Korçan: Bu bir delilik! Bakan Zafer Çağlayan: Ben delileri severim

Tekstil ve konfeksiyon sektörünü ve de Türk moda tasarımcılarını yıllardır takip ediyorum.
Şunu itiraf etmeliyim ki modada marka yaratma konusunda Türkiye bir arpa boyu yol kat edemedi. Tasarımcıların doğru dürüst elinden tutan olmadı.
Yurtdışındaki önemli moda haftalarında boy göstermeleri için gerekli bütçeye her yıl belki sadece biri kavuşabildi. Neticede Türkiye'deki üreticiler, katma değeri yüksek ürünlerle farklılık yaratabileceklerini belki anladılar ama tasarımcılarla çalışan sanayici sayısı da bir elin parmaklarını geçemedi.
Şimdi yeni bir rüzgar var. Başta Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçan'ın gayretleriyle, Hikmet Tanrıverdi'nin başkanı olduğu İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve İstanbul Moda Akademesi'nin de işbirliği ile İstanbul Fashion Days (Moda Haftası) başladı. Moda editörümüz Yaprak Aras Şahinbaş'ın dileğine katılmamam mümkün değil. Şahinbaş, 'Umarım en azından ismi bir daha değişmez' diyor. Neticede önceki yıllarda başarısız çok denemesi oldu sektörün.

Tasarım olmazsa olmaz

Moda haftasına bizzat gelip açılışına katılarak destek veren Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile yaklaşık 70 yabancı gazeteciyle yaptığı basın toplantısının akabinde bir araya gelip sohbet ettim. Şunu söylüyor: Marka ve tasarım artık bizim olmazsa olmazımız. Bütün desteğimizi bu alana yönlendirdik. Çok kısa bir sürede ilerleme kaydedeceğiz. Geçmişte niye yapamamışız diye hayıflanacağız ama zararın neresinden dönsek kardır.
Zafer Çağlayan'ın yeni bakanlık koltuğuna oturduğu günlerde, Tasarımcı Bahar Korçan kendisine bu konuyu açmış ve bir girişimde bulunacaklarını anlatmış. Sonra da 'ne diyorsunuz' diye sormuş. Çağlayan da, 'Sonuna kadar arkanızdayım' demiş. Bunun üzerine Korçan, 'Sayın Bakanım bunun bir delilik olduğunun farkındayız' demiş. Zafer Çağlayan, ' Ben de dedim ki ben delileri severim. Delilik olursa başarı olur.
Bu işleri yeni öğreniyorum. Dünyada moda haftası eylül ayında oluyormuş. 2010 yılının ilk moda haftası Türkiye'de başladı. Bu bir ilk"
diyor.

Giyime meraklı

Bu kadar modadan konuşunca Bakan Çağlayan'ın kıyafetine de şöyle bir göz atmadan duramıyorum.
Buluştuğumuz gün üstünde koyu renk bir takım elbise var. 'Damat'ın' diyor. Renkli taşlardan oluşan kol düğmelerini gösteriyorum. 'Kol düğmelerim, mendilim ve kravatım Vakko' diyor. Çağlayan Sarar'dan da giyindiğini söylüyor. Peki hiç mi yabancı bir marka giymediğini sorunca da, 'Gömlekte bir tane çok beğendiğim marka var. Stefano Ricci'nin gömleklerinin tasarımını çok beğeniyorum. Ama biz de yapılmaması için bir neden yok' diyor ve ekliyor:
'Dünyanın neresine giderseniz gidin, hakikaten o kadar çok ülke dolaştım ama bizim ülkemizdeki moda anlayışının olduğu çok az ülke gördüm. Ben giyime meraklı bir insanım. Pahalı da olması
gerekmiyor ama tasarım olsun isterim. "

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA