Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Nevşehir kadını intiharın tek seçenek olmadığını gördü'

Sadece 15 dakika! Nevşehir ile dünyanın tanıdığı zenginliğimiz Kapadokya arası evet, sadece 15 dakika. Ama işte bu 15 dakikalık fark, Nevşehirli kadınları intihara sürükleyebilecek kadar büyük bir uçurum demek olabiliyor.
Kadına yönelik şiddet olaylarında ve kadın intiharlarında Nevşehir'in Türkiye'de 6'ncı sırada olduğunu öğrendiğimizde, inanmakta güçlük çekiyoruz. Turizmin gözdesi Kapadokya'nın etrafındaki kadınların intiharı seçmesi gerçekten çok trajik.

Kars, Van, Şanlıurfa

Ne yazık ki bu yöre kadınını da erken yaşta zorla evlendiriyorlar. "Kadınlar daha iyi yaşam şartlarını hiç görmezse, yaşamına devam edecek. Ama işte 15 dakikalık bir mesafede bunu görüyor ve dayanamıyorlar" diyor Nevşehir projesinden sorumlu Talip Yiğit.
Sabancı Vakfı'nın dört yıldır Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında yürüttüğü projelerin sonuçlarını görmek için Nevşehir'deydik. Ve beni en çok intihar girişiminde bulunan kadınların öyküsü etkiledi.
Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmak belki öyle çok kolay olmayacak, kadına yönelik şiddet hemen bitmeyecek ama gördüm ki artık kadının umudu var.
Sadece bu projelere Vakıf ilk iki yıl 1 milyon 180 bin dolar ayırmış. Bir o kadar da BM vermiş. Sonrasında vakıf hibe programından toplam 400 bin dolar daha projelere ayırmış. Ayrılan paranın bir önemi de yok aslında. Projeler bir şekilde binlerce kadının hayatına dokunmaya başlamış bile.
Nevşehir, Kars, İzmir, Şanlıurfa, Van ve Trabzon'da atılan adımların nasıl da dev adım olduğunu Nevşehir'de Güler Sabancı ile birlikte dinledik.
Nevşehir'de bu program başladıktan sonra üç sivil toplum örgütü kurulduğunu öğreniyoruz. Yani kadın dayanışma içine girmeyi, hakkını aramayı bu projelerle öğreniyor. "Hibe programını hayata geçirmemizin temel amacı, yerel eylem planlarının başlamasına destek olmak, kurumları cesaretlendirmek ve teşvik etmek" diyen Sabancı, sanıyorum amacına ulaşmış olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Muhtarlık hayal değil

Bornovalı kadınlar ev pansiyonculuğu öğrenmiş. Kars'ın Yusufpaşa Mahallesi'nde ilk kez konser, panel, söyleşi gibi etkinlikler düzenlenmiş ve kadınların sosyalleşmesi sağlanmış. Kadın intiharlarına önlem olarak Nevşehir'de Krize Müdahale Ekibi kurulmuş. Kadın, psikolog, sosyolog ve avukatla tanışmış. Şanlıurfa'da engelli kadın ve kız çocukları meslek edinme kurslarından geçirilmiş, muhtar ve muhtar adayı kadınlar için eğitim programları düzenlenmiş. Merkeze bağlı köylerden seçilen muhtarlar da kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması için eğitilmiş…
Öyküler inanılmazdı… Van'da Saliha Teyze, okuma yazma isteğini, "Evde yokken eşime not yazıp kapıya yapıştırmak istiyorum" diye açıklamış. Eşi hayli sinirli! "Öğrenmez olaydı. Habire not yazıp gidiyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA