Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Urfa'nın muhtarları nasıl değişti?

Gerçekten çok da para gerekmiyor. Yani iyi bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmenin, binlerce insana ulaşmanın yolları paradan geçmiyor.
Düşünün ki Sabancı Vakfı'nın hibe programında bir projeye verilen para ortalama 10 bin dolar oluyor. Ama etkisi parayla ölçülemeyecek kadar büyüyebiliyor. Başarı projenin doğru olması ve de aslında yerel yönetimleri yapılan işlere inandırarak onların da işi sahiplenmesini sağlamaktan geçiyor.
Sabancı Vakfı'nın Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Program kapsamında yürüttüğü projeleri dinlerken baktım proje sorumluları hep aynı noktaya vurgu yapıyor: "Valimiz yardımcı oldu. Belediye Başkanı şu şu kapıları açtı..."
En önemlisi de sanıyorum muhtarlar. Şanlıurfa'da bilinçli muhtarlarla kadın dostu köyler hayalini gerçekleştiren, 'Muhtar ve Muhtar Adayı Eğitim Programı'nın sorumlusu Doç. Dr. Zeynep Şimşek'in önce karşı koyan ardından da projeyi sahiplenen muhtarlarla yaşadığı anıları dinleyince, muhtarların sosyal hayatta ne büyük bir rol üstlenebileceklerini çok daha iyi anlıyorum.
Kız çocuklarının okula gönderilmediği, erken yaşta zorla evlendirildiği, kadının aile içi şiddete maruz kaldığı mahalle ve köylerde muhtarların eğitilmesinin ne demek olduğunu düşünebiliyor musunuz?
Kadın ve kız çocuklarının sorunlarına duyarlı hale gelen muhtarların kitleleri nasıl etkileyebileceği Şimşek'in Urfa'da yaşadıklarından da ortaya çıkıyor.
Zeynep Şimşek, Urfa'da görüştüğü muhtarların yüzde 16.3'ü, daha önce bilgisayar kullanımı gibi bazı eğitimleri aldıklarını söylemiş. Tamamına yakını ise yaptıkları işi babalarından ya da deneme yanılma yoluyla öğrendiklerini anlatmış ve şayet muhtarlara bir eğitim programı yapılacaksa katılacaklarını ifade etmişler.
Eğitimin ne kadar önemli olduğu ise, yine Şimşek'in muhtarlara yönelik yaptığı ve başlangıçta "katılacaklar mı acaba" endişesi yaşamasına rağmen tüm muhtarların katıldığı programın bitiminde yaşanmış.
Muhtarlar, eğitim öncesi mahalle ve köylerindeki en büyük sorunun yol, elektrik, güvenlik gibi alt yapı sorunları olduğunu belirtmişler. Oysa eğitim sonrası, kadın sağlığı ve eğitim sorunlarının daha öncelikli olduğunu dile getirmişler.
Urfa'daki muhtarlar Zeynep Şimşek'e daha önce hiç böyle bir eğitim almadıklarını söyleyip, "Keşke bu eğitimi 20 yıl önce alsaydık. Bugün yaşadığımız sorunların hiçbiri kalmazdı" demişler.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA