Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Zeytinyağı işi takılıp gelse de yönetmeyi bilen bir grubuz ve sektörde kalıcıyız

Bu yıl zeytin hasadına katılan en ünlü isim kuşkusuz Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan oldu.
Sohbet sırasında kendisinin de söylediği gibi tesadüfen zeytinyağcı olan bir grup Anadolu Grubu. Özilhan, 'Bu iş bize takıldı geldi. Aydın Bolak'ın A Bank'a borcundan dolayı zeytinyağı işine girdik' dedi ama rakamlara bakınca şimdiden en büyük oyuncu Ana Gıda olmuş bile. Kırlangıç ve Komili ile şu anda pazarın yüzde 35'i onlarda.
Ayvalık'ta zeytin hasadının olduğu gün, Özilhan ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy ile Kırlangıç zeytinyağı fabrikasında buluştuk. Özilhan o gün hem zeytin hasadı yaptı. Hem de kendi adını taşıyan bir zeytin fidesini toprağa ekti.
Sohbet esnasında Türkiye'nin yıllarca kolayına kaçtığını ve dökmeci olduğunu yani İspanya'nın İtalya'nın yağı bizden alıp kendi şişelerine koyup kendi markalarıyla sattığını hatırlatan Özilhan, Ana Gıda'da markaya yatırım yapıyor ve ekibiyle birlikte bu işe uzun vadeli bakıyor.
Özilhan neden başta zeytinyağı olmak üzere gıda sektöründe ağırlıklı yer almak istedikleri şeklindeki sorumuz üzerine şu noktaları vurguladı:
'Yeni tüketici pazarları doğuyor. Sağlıklı beslenme ciddi bir trend oldu. AB ve ABD zeytinyağı ihracatı konusunu düzeltecek. Başka şansı yok. Ama boş da durmamak lazım. Yeni coğrafyalara açılmalıyız. Genetiği oynanmamış konular gündeme gelince zeytinyağının önemi ortaya çıkıyor. 100-200 yıllık ağaçlar. Genleriyle oynanmayacak, çok sağlıklı bir bitki. Dolayısıyla biz bu pazarda olmaya karar verdik. Coca-Cola'dan gelen bilgi birikimi, dağıtım gücü, ihracat bilgisi, üretici ile diyalog zeytinyağında çok işimize yarıyor. Yönetmeyi bilen bir grubuz. Coca-Cola'dan dolayı tüketiciyle doğrudan temasımız var. Bu pazarda kalıcıyız ve uzun vadeli bakıyoruz. "

10 milyon şeftali ağacı

Tuncay Özilhan ile bir araya gelmişken Mersin'de hayata geçirdikleri şeftali plantasyonundan da konuştuk biraz. Özilhan, dünya portakal suyu üretiminin yüzde 35'ini sağlayan Brezilya'lı Cutrale şirketi ile ortak giriştikleri projede Mersin'e 10 milyon meyve ağacı dikeceklerini söylüyor.Meyve sularının yüzde 70'ni de Coca-Cola'ya satacaklarını anlatan Özilhan Cutrale'nin Başkanı Jose Luis Cutrale'nin ne kadar ilginç bir insan olduğunu da şöyle anlattı:
"Öyle ilginç biri ki uçaktan baktığında nereye şeftali ağacı dikileceğini biliyor. Ya da uçaktan meyve ağaçlarının dikili olduğu arazisine bakıp, şu bölge hastalıklı, şurası iyi diyor ve de doğru çıkıyor."
Öğreniyoruz ki Cutrale'nin tam 28 milyon adet meyve ağacı var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA