Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Güler Sabancı'nın pahalı şarabı COT-n şişeye de girdi

Önceki akşam Sabancı Müzesi'nde 'Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk' sergisinin açılışı vardı.
Misafirlerini kapıda karşılayan Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı'yı görünce, rengine bayıldığım ve etiket yerine ilginç bir baskıyla şişede ismi yazan yeni şarabı için kutladım. Sabancı, COT-n pazara çıktığı için heyecanlıydı.
Güler Sabancı ile birlikte bu yaz Gülor şaraplarının üretildiği Şarköy'deki üzüm bağına gitmiş ve daha şişeye bile girmeyen yeni ve özel şarap COTn'in tadımına katılmıştık.
Önceki gün Güler Sabancı, bu siyaha yakın koyu renkli şarabın ilk rekoltesinden gazeteye göndermiş ve içine de 'COTn'in ilk rekoltesinin heyecanını sizinle paylaşmak istiyoruz' diye bir not yazmış.

Vergi yükü zorluyor!

Tesadüf bu ya aynı günlerde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, hükümetin şarapta Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini gündeme aldığına ilişkin bir demeç verdi.
Umarım doğrudur. Çünkü şaraptaki vergi yükünün üreticiyi ne kadar zor durumda bıraktığını ve on binlerce kişinin geçim kaynağı olan şarap üretimindeki sıkıntıları Şarköy'de bir de Güler Sabancı'nın şarap işindeki ortağı olan dayısı Orhan Türker'den dinlemiştim.
Özel gurme dükkanlarda yaklaşık 90 lira gibi yüksek bir fiyattan yerini almaya hazırlanan COT-n hakikaten özel bir şarap. Şişe ve etiket tasarımıyla da COT-n şimdiden şarapseverlerin dikkatini çekmeye hazır. Tabii bu şaraptan 6 bin şişe gibi çok sınırlı sayıda üretildiğini hatırlatmakta fayda var.
Sabancı ve Türker, bu şarabı üretebilmek için Petit Verdo aşılı Cot fidelerini Fransa'dan getirtti. Sabancı, "Bu fideler, dört yıl boyunca Şarköy'ün havası ve verimli toprağın tazeliğini yavaş yavaş içlerine alarak büyüdü, benzersiz lezzete sahip üzümler olgunlaştı" diyor notunda.
Dört yılın sonunda ilk hasadı yapan Gülor, şarap dolu fıçıları bu kez 23 ay dinlendirdikten ve şişelerin şarabın lezzetini koruması için özel ölçülü Portekiz mantarıyla kapattıktan sonra piyasaya hazır hale getirdi. Bizim de o gün Şarköy'de birlikte olduğumuz dünyaca ünlü şarap uzmanı Profesör N. Vivas ve ekibinden tam not alan COT-n, sanıyorum Türk şarabında bir üst noktaya gelindiğinin de en kuvvetli göstergelerinden biri oldu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA