Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çağdaş sanatta sıra Anadolu'ya geldi!

Önceki gün ön gösterim saatinden de önce çağdaş sanatın en büyük gövde gösterisini yaptığı Lütfi Kırdar'daki Contemporary Istanbul'daki galerileri tek tek dolaşıyorum.
Etrafıma bakıyorum yalnız değilim. Çağdaş sanatın önde gelen koleksiyonerleri de koridorlarda. Abdi İbrahim ilaç şirketinin sahibi Nezih Barut ve Can Ergiz, kimseler akın etmeden rahat rahat sanat eserlerini inceleyip, satın almak için dolaşan sanatseverlerdendi mesela.
Biraz ilerde Mavi Senfoni isimli eseri 2.2 milyon liraya el değiştirince bir anda yaşayan en pahalı ressam unvanına kavuşan Burhan Doğançay'ı görüyorum. O da dolaşıyor.
Birkaç dakika sonra Contemporary Istanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli ile buluşuyorum. "Biliyor musunuz, daha ön gösterim başlamadan 2-3 milyon liralık satış oldu" diyor. Eminim siz bu satırları okuduğunuzda satılan sanat eseri sayısı da fiyatı da çok artmış olacak. 'Çünkü' diyor Ali Güreli, "Kriz Türkiye'de çağdaş sanata olan ilgiyi durdurmaya yetmedi. Çağdaş sanatın satın alıcı sayısı giderek artıyor."
Bu yıl Akbank'ın sponsor olduğu Contemporary Istanbul'a katılan yabancı galeri sayısı 21'e çıkmış. Geçen yıl 16 galeri varmış. Yani kriz nedeniyle belki katılımın daha az olması beklenirken hiç de öyle olmamış. O nedenle belki, Ali Güreli "Moralimiz yüksek" diyor.
İnsan böylesine güzel etkinliklerin İstanbul'la sınırlı kalmasına üzülüyor tabii. Anadolu için bir şey yapılabilir mi mesela. 2009'da Contemporary Istanbul'un bir dizi konferansları olduğunu biliyorum. Peki başka neler yapılabilir?Güreli, nasıl koleksiyoner olunur, sanat eseri alırken nelere dikkat edilmesi gerekir gibi konularda Anadolu insanını bilgilendirmek için seyahatler yapacaklarını söylüyor: "Onlar gelmeden biz onlara gideceğiz."
Güreli'ye göre Anadolu kaplanları çağdaş sanata yatırım yapmaya hazır. Özellikle üçüncü kuşak çok daha hazır ve ihtiyaçları da var. Bu nedenle yakında Bursa, Gaziantep, Konya, Kayseri, Denizli ve Trabzon'u kapsayan bir seminer dizisi hazırlığı var. Güreli'ye, 'Peki buralarda kimlere çağdaş sanat anlatacaksınız? O kişileri nasıl bulacaksınız' diye soruyorum. Sanayi ve ticaret odalarından, vergi listelerinden önemli ailelere ulaşmalarının hiç de zor olmadığı cevabını alıyorum.
İşte böyle, çağdaş sanat Türkiye'de müthiş bir uykudan çok ama çok hızlı bir şekilde uyanırken, Anadolu bu uyanışa hazırlık yapıyor. Birileri onların kulağına kar suyu kaçırmak için projeler hazırlıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA