Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hermes'e kriz yok!

Pazartesi akşam üstü Maçka'da önüne dev turuncu bir çadır kurulan Fransa'nın en köklü markalarından Hermes'in Brezilya ve Panama'dan sonra dünyada açtığı son mağazasına uğradım.
Moda editörümüz Yaprak Aras Şahinbaş ile birlikte Hermes Ailesi'nin 6'ncı kuşağı ve Hermes Başkan Yardımcısı Guillaume de Seynes-Hermes ve Dağıtımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Beatriz Gonzales- Cristobal ile sohbet ettik.
Dünyayı allak bullak eden ekonomik krizin ünlü markalara iflas ve el değiştirme olarak yansıdığı şu günlerde, 172 yıllık köklü bir markanın mağaza açmak için tercihi İstanbul oluyor.
Tabii krizi bir kenara bırakırsak, tüm markalar İstanbul'dayken Hermes geç kaldı diyebiliriz. O nedenle, "Biraz geç kalmadınız mı?" diye soruyorum Hermes'e. O da tam 6 yıl önce Türkiye pazarına bizzat girmeye karar verdiklerini ancak uygun bir yer bulmalarının bu kadar zaman aldığını anlatmaya başlıyor.
Hermes Nişantaşı'nın kalbinde yer almak istiyormuş ve bunun için de 6 yıl beklemesi gerekiyorsa bunu kendine hiç dert etmiyor. "Çünkü" diyor, "Yaşanan ekonomik krizde, tüketici davranışlarından gördük ki gerçek lüksün değeri öne çıkıyor. Az olsun ama öz olsun." '

Satışımız yüzde 10 arttı'
İşte belki de bu nedenle ünlü markalar bir biri ardına zarar açıklarken, Hermes bu yılın üçüncü çeyreğinde satışlarını yüzde 10 artırdı. Cirosu 672 milyon dolar oldu. Dikkatinizi çekerim, Hermes'in çantalarının fiyatı 6 bin dolardan başlayıp 100 bin dolara kadar çıkıyor. Ama Hermes hiç kriz yaşamıyor. Sadece bugüne kadar en iyi satışı gerçekleştirdiği Japonya'da biraz yavaşlamış. Hermes'den öğreniyoruz ki İstanbul'da ikinci mağaza için de uygun bir yer arayışına şimdiden girmişler. İstanbul'un cazibesine belli ki Hermes de kapılmış. "Müthiş bir şehir" diyor.

% 5 daha pahalı

Ha bu arada unutmadan. Hermes'in fiyatları da Fransa'daki fiyatlardan pek farklı olmayacakmış. Yüzde 5 kadar bir farkı sanırım hiçbir Hermes müşterisi sorun etmez.

İznik Çinileri Paris'te
Hermes'in ünlü çanta modeli Birkin'den 100 adet geldiği yolundaki haberlerin de doğru olmadığını bizzat Hermes'ten duyuyorum. Hermes sipariş üzerine bu çantaları satıyor. İstanbul'da daha çok deri aksesuarları, eşarp satmayı hedefliyorlar.
Bu arada unutmadan, Hermesşu sıralar Paris'teki en ünlü mağazası için İznik Vakfı ile işbirliği yaptı ve Noel vitrininde nefis İznik Çinilerini kullandı ama tabii aralara marka rengi turuncuyu serpiştirerek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA