Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

2010'da nükleer herkesin masasında!

Son birkaç haftadır, enerji sektörüne büyük yatırım yapan grupların başkan ve CEO'ları ile bir araya geliyor ve artık daha fazla konuşacağımız aşikâr olan yenilenebilir enerji, çevre faktörleri ve Türkiye'nin ihtiyaçları üzerine neler planlandığını dinliyorum.
İşte bu toplantılardan çıkardığım en önemli sonuç şu. Türkiye'nin hemen hemen bütün dev kuruluşları nükleere enerjiye sıcak bakıyor. Hatta ve hatta kapalı kapılar ardında ciddi hazırlık çalışmaları yapıyor ve yabancı ortaklarıyla da nükleer planlaması yapıyor.
Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan'la hafta sonu yaptığım röportajda söylediği ne kadar da doğru. "Enerjideki durum şöyle: Komşun yapıyorsa iyidir. Sen de ondan yap!"

Bürol da nükleer dedi

Geçenlerde dinlediğim bir başka önemli isim olan, merkezi Paris'te bulunan Uluslararası Enerji Ajansı Baş Ekonomisti ve Ekonomik Analiz Bölüm Direktörü Dr. Fatih Bürol da nükleeri Türkiye'nin enerji ihtiyacını önümüzdeki yıllarda çözecek seçenekler arasında sıralamıştı.
Görünen o ki Türkiye topyekun nükleer enerji ihalesine hazırlanıyor. Ama özel sektör bu işin içinde mutlaka devletin olmasını yüksek sesle istiyor. Önceki gün bir araya gelme fırsatı yakaladığımız Akkök Grubu CEO'su Mehmet Ali Berkman da aynı dileği seslendirdi. Özetle söyledikleri şu. Nükleer işi zor bir iş. Devletin elinin mutlaka olması gerekir. Uranyum temininden, çevre konularına kadar önemli pek çok konudaki çözümlerin devlet olmadan olması mümkün değil.

Yatırım ajansı özlemi!

Enerji sektörüne yatırım yapmaya hazırlananların en önemli sıkıntısı, her şeyi çözmek için Ankara'ya gitmek zorunda kalmaları. Berkman, biraz da yerel çözümlerin gündeme gelmesinden yana. Gördüğüm, yerli yatırımcılar da, yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çekmek için kurulan ve başkanı Alparslan Korkmaz'ın oturma iznine kadar olan akla gelebilecek tüm sorunları sırf yatırımların önü açılsın diye bir bir çözdüğü Yatırım Ajansı gibi bir ajansa kavuşmayı istiyor. Tüm sorunların tek elden çözüldüğü yapıya olan gerekliliği anlatırken, Mehmet Ali Berkman, "Çevre Bakanlığı'ndan izin alıyorsunuz, diğer taraf sizi mahkemeye veriyor. Bizim de tek bir kanalımız olsa rahat edeceğiz" diyor.
Bu arada bir dip not vermem gerekirse, Akenerji CEO'su Ahmet Ümit Danışman'dan aldığım bilgiye göre, Akenerji'nin önümüzdeki dönem yapacağı yenilenebilir enerji yatırımları sonucunda yani 2012'den itibaren yılda 1 milyon ton karbondioksit salınımını önleyecekler.
Akenerji, 2009 yılında yaptığı üretimle sektörde ilk üçte ama satışta birinci sırada yer aldı. Üretim miktarının düşmesi, bazı santraları elden çıkartmaları neticesinde olmuş. Yeni yatırımların ardından sanıyorum yine iddialı bir konuma gelecekler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA