Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dershaneye gidemeyene ZTV!

Türkiye'de eğitimde henüz bir fırsat eşitliğinden söz etmek mümkün değil. Parası olanlar için hayat daha kolay çünkü üniversite sınavlarını kazanamamak büyük bir dert değil. Paralı onca üniversite arasından birine gidebilirler.
Peki ya parası olmayanlar ne yapsın? İşte parası olmayanları, engellileri düşünen Demet Sabancı Çetindoğan, 3 yıl önce yaklaşık 1.5 milyon lira harcayarak ZTV adıyla bir eğitim kanalı kurmuştu. Şimdi Demet Sabancı, bu kanalın varlığını daha çok gence, engelliye hatta dil ve çeşitli meslekleri öğrenmek isteyen ev hanımlarına duyurmak için çaba sarfediyor.
Önceki gün Demet Sabancı Çetindoğan ile buluşup 3 yılda eğtim kanalının geldiği noktayı konuştuk ve öğrendik ki kanalı açık öğretimde olup da izleyenler, cezaevlerinden takip edenler var. Kamu personeli sınavlarına hazırlanan memurlar da 2 yıldır kanalın müdavimi olmuş.
Sadece Türkiye'den değil, Almanya, Avusturya, İngiltere, İtalya ve Fransa'dan da uydudan yayın yapan ZTV'yi izleyenler artmaya başlamış. Çetindoğan, 24 saat yayın yaptıklarını ve 40 dakika öğretmene dikkati veremeyen çoçukların bu kadar uzun süre tv'den derslere de ilgi göstermeyeceklerini bildiklerinden her dersi 20 dakika ile sınırlı tuttuklarını ve daha çok ilgi gördüklerini söylüyor.
Aynı zamanda Fashion TV'nin de sahibi olan Demet Sabancı Çetindoğan, moda kanalıyla ilgili konuşmak istemiyor. 'Ne de olsa o kendi parasını kazanıyor. ZTV bizim sosyal projemiz ve daha çok insanın duymasını ve izlemesini istiyoruz' diyor.
Ratinglerde yer almadığı için nasıl bir ölçümleme yaptıklarını ve kaç kişiye ulaştıklarını merak ediyoruz. Çetindoğan da bir internet sitesi kurduklarını, ders programlarını bu siteden de yayınladıklarını ve kaç kişinin tıkladığı bilgisine sahip olduklarını söylüyor. Örneğin son bir haftada ZTV'nin sitesini 30 bin kişi tıklamış. Son bir yıldaki tıklama sayısı da 700 bine ulaşmış. Şimdi bir de Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile görüşüp bir anlaşma yapmışlar ve bakanlığın elinde bulunan ve daha önceden çekilmiş olan ilk öğretim ve açık öğretime yönelik ders programlarının da yayınını yapmaya başlamışlar. Nimet Çubukçu'nun da isteğiyle bütün illerin il milli eğitim müdürlerine bu programla ilgili davet edip bilgi de vermişler. Çetidoğan, '24 saatlik zaman dilimi bize yetmiyor. İkinci bir kanalımız olsun isterdik ama lisans sahibi olmak zor ve maliyetli. O nedenle tüm illerin bu eğitim kanalından haberi olsun istiyoruz' diyor ve bence çok da iyi yapıyor.
Bu arada bir dip not. Harvey Nichols, Mothercare, Laura Ashley gibi markalar bir yana, Kandilli Konakları gibi inşaat alanına da lüks konut projesiyle giriş yapan Demet Sabancı Çetindoğan, eğitim işine öyle çok sarılmış ki konuşmayı bu projelere getirdiysek de bir türlü bu konuları konuşmak istemedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA