Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Koç Üniversitesi'ne paraşütle inen rektörün hikâyesi!

İyi üniversiteler iyi öğrenciler kendilerini seçsin istiyor. İyi öğrenciler de her gün bir iyi üniversitenin kapısını çalıp, ne imkanlar sunuyor şöyle bir bakıyor.
Kimse henüz kararını vermiş değil. Dün de Koç Üniversitesi'ne 2009 Eylül'ünde rektör olunca, 36 yıldır görev yaptığı Standford Üniversitesi'ni bırakıp Türkiye'ye dönen Prof. Dr. Umran İnan ile bir araya geldik. Prof. İnan'ı yurtdışında olduğu için Türkiye fazla yakından tanımıyor olabilir ama uzay fiziği dalındaki çalışmaları ile bilim dünyasının yakından tanıdığı, büyük saygı duyduğu bir isim kendisi.
Uzay İletişim Bilimi'nin Oscar'ı olarak kabul edilen Appleton Ödülü de dahil pek çok ödüle layık görülen İnan, uzay iletişiminde kullanılan düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar konusunda tanınıyor ve NASA için yapılan araştırmalara katkısıyla biliniyor. Bilmiyordum dün öğrendim. Yukarıya doğru çakan şimşekler varmış. Uçağın 10 bin metrede uçtuğunu düşünün. Bu şimşekler 40 bin metrede etkili oluyormuş ve 1990'larda bunu keşfeden ekibin başında da İnan varmış. İşte o nedenle Colombia Mekiği uzaydaki görevini bitirip de dünyaya dönerken parçalanınca Houston'a ilk çağrılan ve tam 12 saat generallerle birlikte toplantı yapan isim de Umran İnan olmuş.
Bu kısa dip notun ardından Prof. İnan ile yaptığımız sohbetten bir kesit sunmak istiyorum bugün sizlere.
Öncelikle hepimiz halen Standford'da 25 doktora öğrencisi olan Prof Umran İnan'ın nasıl olup da Türkiye'ye dönüp, Koç Üniversitesi'ne rektör olmaya ikna olduğuna merak ediyoruz. Neticede uzay bilimi ile uğraşan ve müthiş başarılara imza atmış birisi için bu konuda henüz bir aşama kaydetmemiş olan Türkiye'ye dönmek zor olsa gerek.
'Evet' diyor, 'Benimki öyle kağıt kalem uzay fiziği değildi. Çok ilginç çalışmaların içinde yer aldım. Ama ben Koç'u değil onlar beni buldu ve gördüklerimden etkilendim…'
Koç Üniversitesi rektörlüğü için gelen teklifi Prof İnan, google'llayarak kabul ettiğini söyledi bize. Yani fiziksel olarak hiç gelmeden, kimseyle tanışmadan, internette gördüğü kampus, akademik kadro ve yapıya bakarak kararını vermiş. 'Çünkü' diyor, 'Baktıkça da olumlu anlamda şaşırdım. Bizim Standford'da ne varsa burada var. Yani bir şey düşünecek olsam hiç zorlanmadan Koç'a aktarabilirim ki aktarmaya başladım.'
13
defa gittiği Antartika'da yaptığı çalışmalar nedeniyle 2 bin 400 metredeki bir tepeye ismi verilen Prof İnan bugüne kadar 42 doktora tezi yürütmüş, 65 milyon dolarlık projeleri hayata geçirmiş ve ekibiyle birlikte gerçekleştirdiği cihazlar bugün 7 kıtada 45 ayrı yerde atmosferdeki elektrik manyetik dalgalarını ölçüyormuş.
Yani özetle Koç Üniversitesi'nin başında müthiş bir bilim adamı var bu kez. Üstelik inanılmaz mütevazı. Öyle ki, önceki gün üniversite sınavlarında birinci olan İzmirli genci ailesiyle birlikte bir saat ofisinde ağırlamış ama öyle yüksek dereceye girmemiş olan ilk 1500'deki öğrencilerin görüşme talebine de kayıtsız kalmamış. Gelip de görüşmek isteyenlere kapısını sonuna kadar açmış.
Adeta paraşütle indiği üniversitede kimseyi tanımadığını ancak 9 ayda çok şey yaptıklarını ve sanki hep üniversitenin içindeymiş gibi bir hisse kapıldığını anlatan Prof İnan, Koç'un kurumsallığından çok etkilenmiş. Koç Üniversitesi'nin 4 bin öğrencisinin yüzde 60'ına burs verdiklerini, üniversiteyi bir mükemmellik merkezi haline getirdiklerini söyleyen İnan, yakında üniversiteyi araştırma konusunda da bir numara yapacaklarını ilan etti bize.
Tıp fakültesi ve hastanesi konusuna gelince, Koç Üniversitesi Topkapı'da hazırlıkları devam eden araştırma hastanesinin, 2013 yılında hasta kabul edeceğini, 80 dönümlük bir alanda Türkiye'nin en donanımlı 250 yataklı, 10 ameliyathaneli hastanesini hayata geçirecekmiş. Prof. İnan, hastanenin sadece parası olanlara değil, herkese hizmet vereceğinden olsa gerek büyük övgüyle söz etti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA