Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Eksen darlığından çok çekmiştik, iyi ki genişledi

Gördüğüm şu. Kimileri şayet varsa şu eksen kaymasından çok mutlu. Ya da eksen kayması meksen kayması yok! Otomotiv ve finans dünyasının çok yakından tanıdığı bir isimdir Aclan Acar. Doğuş'un patronu Ferit Şahenk'in de güvendiği üst düzey yöneticiler arasında yer alır. Dün Şekerpınar'daki Doğuş Otomotiv'in yeni üssünde bir öğlen yemeğinde buluştuk. Sohbet sohbeti açtı ve ekonominin içinde bulunduğu durumu konuşurken, konu eksen kaymasına geldi.
Merkez Bankası kökenli olan Acar, 'Biliyor musunuz' dedi, '1980'li yıllarda bizim Irak'a çok iyi ihracatımız vardı. 40 milyon dolarları geçmişti ve yükseliyordu. Oysa ne olduysa oldu, dışarıdan müdahale ettiler ve bu ihracat durdu. Sonuçta bizim girdiğimiz pazara Fransızlar, İngilizler, Almanlar yani AB ülkeleri girdi.'
Aclan Acar, şu anda ekonominin son derece sağlam bir şekilde yoluna devam ettiğine inanıyor ve politik olayları dahi takmayan büyük gelişmeler yaşandığını söylüyor. Hal böyle olunca da örneğin THY'nin Afrika'nın adını dahi bilmediğimiz ülkelere uçmasını ve bu ülkelerde bir biri ardına Dış İşleri'nin konsolosluk açmasını, Türkiye'nin bölgede büyüyeceğinin işareti olarak algılayıp çok önemsiyor.
Sizin anlayacağınız, böyle düşünen işadamlarının sayısı hızla artıyor. Neden? Çünkü AB krizden müthiş olumsuz etkilendi ve Türkiye'nin bu ülkelere yaptığı ihracat da darbe yedi.Daha düne kadar hiçbir ticari ve siyasi ilişkinin doğru dürüst olmadığı yeni ülkeler ön plana çıktı. Yani Türkiye'nin başta yakın komşuları olmak üzere, Afrika ve Orta Doğu'da düne kadar uçak olmadığı, kontak kişi bulmakta güçlük çekildiği için ilgi gösterilmediği, ticaretin hiç olmadığı Zambiya, Tanzanya, Nijerya ya da çok az ticari ilişkilerin olduğu Suriye, Fas, Irak, Lübnan gibi ülkeler işadamlarının dikkatini çekmeye başladı. Aclan Acar, bu pazarları küçümsenmemek gerektiğini özellikle otomotiv, beyaz eşya, elektronik, gıda ve konfeksiyon gibi alanlarda önünün açık olduğunu düşünüyor.
Peki o zaman bir eksen kaymasından söz edebilir miyiz? Kim AB ülkelerine yapılan ihracatın geride kalmasını ister? Bu ülkeler krizde, çevremizdeki ülkelere bakmanın nesi kötü?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA