Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Pirelli Başkanı'nda WikiLeaks korkusu yok!

ABD'nin dış politika sırlarını ortaya döken WikiLeaks yeni belge sızdırdırmaya devam ediyor. Anlatılanlara bakılırsa sırada büyük şirketler ve onların sırları var. Ne kadarı ortaya çıkacak şu anda tahmin etmemiz zor ancak öyle görünüyor ki sitenin 39 yaşındaki sahibi
Julian Assange'ın elindekileri saklamaya niyeti yok. Mesela şu anda ekonomi dünyasında Bank of America hakkındaki yazışmaların ne zaman internete sızacağı en büyük merak konusu. Hoş bu sızdırmaları dün mesela, piyasalar hiç ciddiye almamıştı ve hatta bankanın hisselerinde yükseliş vardı.
Peki büyük şirketlerin başındaki isimler Wikileaks'in yayınladıkları ve yayınlayacağını söylediği bilgiler hakkında ne düşünüyor?
Moskova'da Pirelli'nin efsane takviminin galasında, sadece özel olarak İtalyan gazetecilerle bir odada toplantı yapan Pirelli Başkanı Marco Tronchetti Provera'nın toplantısında bulduk kendimizi.
Ben ve gazeteci arkadaşım Korcan Karar. Provera, İtalyan gazetecilere önce takvim sonra Pirelli'nin büyüme rakamlarıyla ilgili bilgi veriyordu ki konu birden WikiLeaks oldu.
Herkes WikiLeaks'in yayınladığı gizli yazışmalarla ilgili Pirelli Başkanı'nın ne düşündüğünü merak ediyordu. Korcan Karar, akıcı İtalyancasıyla WikiLeaks'in ekonomi dünyasına yansımalarını ve Pirelli gibi büyük şirketlerle ilgili bir sızıntı olup olmayacağını sordu.
Provera kendinden pek emin cevap verdi.
'Ben burada ne söylüyorsam, aynısını kendi şirketimdeki toplantı masasında söylüyorum. Gizli kapaklı hiçbir şeyimiz yok.' Şahsen rahat olduğunu dile getiren Provera, üstüne basa basa Pirelli olarak çok açık bir şirket olduklarını söyledi toplantıda.
Ama tabii yarın öbür gün diplomatik camiada olanların iş dünyasını da etkisi altına alırsa şaşırmayacağını da ilave etti.

Rusya'ya lastik satmak zor!

Gelelim Türkiye'de bu yıl yüzde 20 büyüyen Pirelli'nin Rusya'daki fabrika yatırımıyla ilgili gelişmelere.
Pirelli'nin en büyük yatırımı Türkiye'de olduğundan Rusya yatırımının Türkiye'yi olumsuz etkileyip etkilemeyeceğini merak ettim. Neticede Pirelli Rusya'da 200 milyon euro gibi büyük bir yatırıma soyunuyor.
Ama Pirelli Türkiye Ticaret Direktörü Mete Ekin'den öğreniyorum ki Rusya'da ithalata yüksek oranda gümrük vergisi uygulandığı için Türkiye için zaten rekabet edilebilecek bir pazar durumunda değil.
Bunun da etkisiyle zaten Pirelli lastik üretimine geçiyor ülkede.
Ayrıca sanıyorum İzmit fabrikası ileri teknoloji ürünü lastiklerle bambaşka bir yola doğru gitti. Düşünsenize sadece daha önce de yazdığım gibi Formula 1 lastikleri Türkiye'de üretilmeye başlanmadı, Pirelli tam 3 yıldır Dünya Ralli Şampiyonası'nın bütün lastiklerini İzmit'te üretiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA