Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Posco'ya Kibar ortak

Bir fotoğraf karesi çok şey anlatabilir bazen. Dünyanın dördüncü büyük çelik üreticisi olan Güney Koreli Posco, Türkiye'ye 350 milyon dolarlık yatırım yapacak ve Kocaeli'nde paslanmaz çelik üretmeye başlayacak. Peki ama bu yatırıma Güney Koreli dev yalnız başına mı girişecek? Nedense bu konuda ne Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Vekili Hüseyin Aslan ne de Posco yöneticileri bir açıklama yaptı.
Oysa Güney Kore'de 13 Kasım'da Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Posco CEO'su Joonyang Chung kısa bir görüşme yaptı ve o sırada çekilen fotoğrafları da ajanslar geçti. Dikkat çeken nokta, Erdoğan ile Chung'ın ortasında hemen arkada Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar'ın da bulunuyor olmasıydı. Ama nedense kimse bu ortaklıkla Kibar'ı birleştirmedi. Ne de olsa Ali Kibar aynı zamanda Güney Kore İş Konseyi Başkanı görevini sürdürüyor. G-20 toplantısı için Güney Kore'de bulunuyordu ve de Hyundai Başkanı ile görüşmeleri vardı. Kibar, bilindiği üzere Türkiye'nin en büyük alüminyum üreticisi durumunda.
İşte ilk etapta 1000 kişiyi istihdam edecek sonra çalışan sayısının 2 bine çıkması planlanan paslanmaz çelik üretiminde Güney Koreli devin Türk ortağı da Kibar Grubu. Öğrendiğime göre bu konuyla ilgili açıklamalar önümüzdeki günlerde yapılacak.

Yüzde 2 vergi indirimi!

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkan Vekili Hüseyin Aslan bu konularda ser verip sır vermedi ancak yine de ajansın son zamanlarda neler yaptığını öğrenmek üzere kapısını çaldım.
Posco'nun Türkiye yatırımı konusu aslında iki yıldır masa üzerindeydi. Ancak kesintiye uğramıştı. Hüseyin Aslan, Güney Koreli devin bu yatırımı Türkiye'de gerçekleştirmesi için bütün ekibini seferber edip, Posco'nun taleplerini başta Başbakan Erdoğan olmak üzere ekonomi yönetimine vaktinde iletmeyi ve Güney Kore'de kısa da olsa Posco'nun CEO'sunu Başbakan Erdoğan ile buluşturmayı başardı. Neticede, bazı istekleri olan Posco, yatırım yaptıkları taktirde yüzde 2 vergi indirimini kaptı!

Sürdürülebilir materyal!

Hüseyin Aslan, "Bu Başbakan Erdoğan'ın yılbaşı hediyesi oldu" diyor. 2009 yılında sektörde herkes zarar yazarken, Posco tek atımlık kurşununu Türkiye'ye kullanıyor. Aslan müthiş heyecanlı: "Hindistan-Brezilya hattında tek fabrika Türkiye'de olacak. Çok iyi bir yatırım oldu."
Hüseyin Aslan'ın yatırımın detaylarını bana anlatırken, paslanmaz çeliğin sürdürülebilir materyal olduğunu vurgulaması, çevreyle barışık olduğunun altını çizmesi hoşuma gitti. Ajansın, Türkiye'ye yatırım çekerken çevre gibi önemli konularda duyarlılık göstermesi ve Aslan'ın da her beyanatında "Biz bu ülkeyi yatırım çöplüğüne dönüştürmeyeceğiz. Eski teknolojiler kapıdan içeri giremez" demesini önemli buluyorum. Yol haritası net çünkü.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA