Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

18 dakikan var! Bana fikrini anlat!

Edinburgh'da 'Radikal Açıklık' temasının işlendiği TEDGlobal Konferansı'nın ikinci günü ancak öğleden sonrasına yetişebildiğimiz toplantılarda dinlediğim 18'er dakikalık konuşmaların bir bölümü tamamen insan beynine ayrılmıştı. Sinirbilimciler, Sarah Caddick ve Read Montague'den sonra dinlediğim zihinsel hastalığıyla uğraşıp sonra da dünyada kendisi gibi olan insanların savunuculuğuyla öne çıkan ve hastalıkla nasıl baş ettiğini anlatan Elyn Saks'ın konuşmasını unutabileceğimi hiç sanmıyorum. Beyin konusudaki konuşmacılardan biri, yine akıl sağlığı konusu hayatında önemli bir yer bulan ünlü komedyen Ruby Wax. "Evdeki kediniz, köpeğiniz sizden daha mutlu. Bunu unutmayın" derken salonu hem güldürüp, hem de düşündürüyor.
Nasa'da nanoteknoloji üzerine çalışan bilimadamı Jonathan Trent'den yosunlardan biyoyakıt üretme projesini dinlediğimde dünyanın kesinlikle daha iyi bir yere gittiğini düşünebilirim ama tabii sistem izin verirse. Tıp konusundaki bir çok gelişme de bu toplantıya katılan seçilmiş konuşmacıların ilgi alanındaydı. Örneğin kök hücreler sayesinde kişiye özel tedaviler. Aynı ilaç ve tedavi şekli aynı hastalıkla mücadele eden iki kişide çok farklı sonuçlar doğurabiliyor. İşte buradan yola çıkan Avukat Susan Solomon, oğlunun diyabet hastası ve babasının da kanser olmasından sonra New York'ta kök hücre araştırma laboratuvarı kurmuş ve topladığı bağışlarla kök hücre konusunda önemli araştırmaları hayata geçirmeye başlamış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA