Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Prof. Işık, Van kırsalına kerpiç evde ısrar ediyor!

Yılın en soğuk günlerinde yaşadığı depremle sarsılan Van henüz yaralarını saramadı.
Van halkı belki yazın da gelmesiyle en azından soğukta, dışarıda derme çatma çadırlarda yatmaktan kurtulmuş olabilir ya da Kızılay'ın kurduğu daha konforlu çadırlarla biraz daha iyi günler geçirebilir ama henüz Van'da topyekun bir yeniden yapılanma başlamadı.
İşte o nedenle kerpiç konusundaki araştırmaları ile dikkat çeken ve ne güzel ki Van Valiliği'nin de dikkatini çeken Prof. Dr. Bilge Işık'ın kerpiç evler konusunda yaydığı ışıktan faydalanmak Van için paha biçilemez olacak.
Van Valisi, Prof. Işık'tan şehrin özellikle kırsal bölgeleri için bir proje geliştirmesini istemişti. Akabinde de Işık, aralarında Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu ve Mimarlık Vakfı'nın da olduğu kişi ve kurumlarla bir platform hazırlamaya girişmişti.
Ne yazık ki geçmişte Anadolu'nun en çok tercih ettiği yapı malzemesi konumunda olan kerpiç, yapı malzemeleri endüstrisinin gelişmesiyle neredeyse tamamen unutuldu. Prof. Işık diyor ki, unutma öyle bir boyutta ki kimse kerpiç malzemeyle ev yapmayı artık bilemiyor, başaramıyor. Oysa tarih boyunca en çok kerpiç ev görmüştük Anadolu'da değil mi? Bir de tabii şu var, şimdi Van'ın kırsalında dahi birilerine kerpiç ev önerilse, mevcutların döküntülüğü bilindiğinden kimse bu yapıların içinde oturmak istemiyor.
Oysa Prof. Işık, kerpic.org isimli sitesinde de fotoğraflarını yayınladığı üzere, 4 tane örnek kerpiç ev var ki gayet güzeller. Bunlardan ikisi İTÜ Ayazağa Kampüsü'nde, biri Urfa'da GAP İdaresi'nin hali hazırdaki lojmanı ve diğeri de Altınoluk'ta 280 metrekarede lüks bir villa.
Hem sağlıklı, hem de yaz ve kış iklimlerine göre havayı en iyi şekilde muhafaza eden insan için en uygun iklim ortamını sağlayan kerpiç konusunu tekrar gündeme almakta büyük fayda var. Ne güzel ki Van Valiliği bu konuda uyanmış. Prof. Işık, 'Atalarımız deprem güvenliğini de kerpiçle sağlamış. Tekrardan gözümüzü açmamız lazım" diyor ve kırsal için tek katlı kerpiç evlerin en güzel çözüm olduğunda ısrar ediyor.
Dilerim Van'da kerpiç evler konusunda örnek olabilecek projelerin başlaması, sosyal sorumluluk projeleri konusunda hassas şirketlerin desteğini de vermesiyle hızlanır ve Van en azından yaklaşan kışa umut vaat eden projelerle girmeyi başarır.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA