Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

AVM'lerde 2012-2013 hasadı iyi olacak

Perakende dünyasının, lüks tüketimin Türkiye'de birçok ilklerini gerçekleştiren bir isim Cem Boyner. A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat programında hem perakendeyi konuştuk hem de Boyner grubunu konuştuk, gözden kaçmasın diyerek bir kaç önemli konuyu daha dikkatinize sunmak istedim.
Cem Boyner'in perakende konuşurken bir tanımı çok dikkatimi çekti. Hasat. Doğrusu benim aklıma son zamanlarda özellikle hasat denince en çok zeytin geliyor. Ama Cem Boyner alışveriş merkezlerindeki hasada bakıyor. Boyner'e ve sanırım tüm perakendecilere göre, 2010 ve 2011 yılları güzel yıllar. Peki ya 2012?
Boyner, 'Aslında iyi bir yıl. Zor bir yıl ama iyi bir yıl. Çok hızlı büyüyen bir 2011'den sonra duraklama gibi geliyor ama 2012 fena bir yıl değil' diyor.
Hasada gelince... Bazı yıllar alışveriş merkezlerinin çok bereketlileri açılır, bazı yıllar birine çok yakın olanları açılır. Dolayısı ile perakendeciler alışveriş merkezlerinde hasada bakarmış ve Cem Boyner, 2012-2013 yılının hasadının çok iyi olacağını düşünüyormuş.
Kuşkusuz, 12 bin 513 metrekarede dev bir Beymen mağazasını, 2013 Ağustos'unda hizmete girecek Zorlu Center'da açma hazırlığındaki Cem Boyner'in bu mağazayla ilgili müthiş bir beklentisi var, bunu da belirteyim. Düşünün ki sadece bu mağazadaki cironun en az yüzde 30'unun yabancılara atıştan oluşacağı beklentisi var.

Hayal kırıklığı!
Advantage Card, Çarşı Mağazası, Back-Up, Network, Fabrika gibi başarılı markalar yaratan Boyner Grubu'nda Cem Boyner'i en çok T-Box'ın hayal kırıklığına uğrattığını da bu arada öğrendim. 'Çünkü' dedi, 'Benim için T-Box meşhur kutulu o sürprizli üründü. 2-2.5 milyon adede kadar çıktı. Fakat ondan sonrasını artık kutadan çıkarıp mağazalar yoluyla satmayı tercih ettik ve bence çok akıllı bir strateji değildi. Benim için nostaljik olan o kutunun ortadan kalkması.'

İyi bir tat bıraktı...
Yabancılarla ortaklık konusunda da sanıyorum Boyner Grubu'nda yeni çalışmalar var. Cem Boyner, "Yabancılarla ortaklık iyi bir tat bıraktı ağzımızda" diyerek Beymen ve Boyner büyük mağazacılık birimlerinde 5 yıl önce yüzde 50-50 yaptıkları ortaklıklara atıfta bulundu. Sanırım yabancılarla ortaklığın devamı da gelecek.
Erbil'deki Beymen mağazasının nasıl başaralı olduğunu ve İstanbul mağazalarının yaptığı ciroyu neredeyse geçtiğini bir başka sohbette Mustafa Koç'tan dinlemiştim. Cem Boyner, yazın 50 dereceyi bulan sıcaklar nedeniyle o güzel satışların azaldığını ancak şimde yeniden patladığını söylüyor ve sanıyorum Boyner Grubu yurtdışında mağazalaşmaya özellikle Arap Baharı sonrası sakin günlere girildiğinde Orta Doğu'dan başlayacak.
Onca kaosa rağmen Kahire mağazasından hâlâ memnun olduklarını ki satışların yüzde 55 düşmüş olmasına rağmen Cem Boyner anlatıyor.
O nedenle, Suriye, Libya, Tunus gibi ülkelerde Beymen mağazaları açılmak için sadece barış beklediğini de söyleyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA