Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Piere Levai galeri değil ama ofis açmak istiyor

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Contemporary İstanbul'un en güzel partisini, Türkiye'nin bir numaralı tabiri caizse 'kafa avcısı' Şerif Kaynar verdi. Kaynar'ı iş dünyası çok yakından tanıyor, çünkü bir şirket CEO ve yönetim kuruluna başkan aradığında genelde onun kapısını çalıyor. O da nasıl ki Süreyya Ciliv'i Microsoft'ta hatırı sayılır bir pozisyondayken ikna edip Turkcell'e CEO yaptıysa, birçok şirkete şaşırtıcı hız ve gizlilikte üst düzey yönetici buluyor.
Kaynar, koleksiyoner olmasının yanı sıra 'Art İstanbul' kapsamında mutlaka bir akşam davetiyle yerli, yabancı koleksiyoner ve galeri sahiplerini buluşturarak Contemporary İstanbul'un mimarı Ali Güreli'yi desteklemeyi de ihmal etmiyor.
Doğrusu bu davetlerde her zaman çok ilginç kimselerle tanışıp, yeni birçok bilgiyi ilk elden öğrenme fırsatı buluyorum.
Bu kez karşıma çıkan kişi dünyanın hatırı sayılır galerileri arasında sanırım en güçlülerinden biri olarak gösterilen Marlborough Gallery'nin sahibi Piere Levai oldu.
Levai'nin Contemporary İstanbul'a galerisiyle gelmesi büyük yankı uyandırmıştı. Contemporary İstanbul, Marlborough Gallery'nin gelmesini her şeyden önce özellikle son iki yıldır projenin her şeyiyle ilgilenen Hasan Bülent Kahraman'a borçlu.
Sohbet etmek için yanına oturduğum da Levai, Kahraman'ın anlattıklarından etkilendiğini ve bu yüzden İstanbul'a geldiğini söyledi bana.
Açıkçası Türkiye'nin hatırı sayılır zenginlerinin ve koleksiyonerlerinin tek tek Levai ile tanıştığını bilmiyordum. "Ne kadar çok zengin insan var bu şehirde. Üstelik de sanata karşı gerçekten tutkulu insanlar. Sizlere kimler olduğunu söyleyemem ama bundan sonra da Türkiye'ye çok eser satacağımız belli oldu" demesi boşuna değil.
Peki Marlborough Gallery Türkiye'de bir galeri açmayı düşünmüyor mu? Kendisine Monako, Barselona, Londra, Madrid ve hatta Şili'de dahi galeri açtıklarına göre İstanbul'a gelip gelmeyeceklerini sorunca şöyle dedi:
"Hiç kolay değil. Kanunlar zorlayıcı oluyor. Ben şimdi galeri yerine Türkiye'de bir ofis açmayı daha uygun görüyorum."
Sanıyorum ki önümüzdeki yıllarda sanat piyasası çok ama çok hareketli günler yaşayacak.

***

Dünyaca ünlü Marlborough Galleri'nin sahibi Piere Levai ile Kaynar'ın evinde görüştük.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA