Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

"Indesit-Arçelik görüşmesi var ama süreci Merloni ailesi yönetiyor"

Avrupa'nın ikinci büyük beyaz eşya markası İtalyan Indesit'in CEO'su Marco Milani ile Milano'da gerçekleşen mutfak fuarında yaptığımız sohbette en çok merak ettiğimiz Arçelik'in Indesit'i satın almasıyla ilgili çıkan haberlere yapacağı yorumdu.
Bu satın alma bir söylentiden mi ibaretti yoksa gerçekten görüşmeler var mıydı?
2013'te 2.7 milyar euro satış rakamına ulaşan Indesit, şirketin yüzde 40'ını elinde bulunduran Merloni Ailesi tarafından yönetiliyor. Marco Milani Indesit'in olası şirket satın alma, birleşme ya da ortaklığa açık olduğu konusunun artık bir söylenti olmadığının altını çiziyor ve görüşmeler olduğunu doğruluyor ancak bu konuda kararı Merloni Ailesi'nin vereceğini, bu süreci onların yönettiğini ve CEO olarak bu sürecin içerisinde yer almadığını söylüyor.
Marco Milani, 'Bu artık bir söylenti değil ve evet Arçelik de görüşme yapılan şirketlerden biri' diyor. Bu arada hemen belirteyim ki Beko markası ile fuara katılan Arçelik CEO'su Levent Çakıroğlu'nu da yakalayıp Indesit CEO'sunun sözlerini aktardık ve konuyla ilgili yorumunu almaya çalıştık ancak bilgi alamadık, görünen o ki Arçelik tarafı sessizliğini koruyor.
Indesit, İtalya, Portekiz, İngiltere, Ukrayna ve Rusya'da pazar lideri. Marco Milani, "İlk 3'te değilsen güçlü ve karlı olamazsın. Biz Avrupa'da öyleyiz. Şimdi Türkiye'de de CEO'muz Turgay Dağ ile pazar payımızı çıkartacağız" diyor.
Indesit, son 20 yılda iki büyük satın alma yaptı. Rusya'da Stinol, İngiltere'de de Hotpoint markalarını gruba kattı ve bu ülkelerde kısa sürede pazar lideri oldu.

35 MİLYON EURO YATIRIM
Türkiye'de ise Pekel'den satın alındığında 200 bin adet olan buzdolabı fabrikasının üretim kapasitesini yıllık 1.5 milyon adede getirdi. Milani, amaçlarının Türkiye'de yapılan yatırımlarla ilk 3'e girmek olduğunu söylüyor. Türkiye'de 2 bin satış noktasından tüketiciyle buluşan Indesit, Hotpoint markasının ise 2016'ya kadar 800 mağazasını açmayı planlıyor.
Indesit, Türkiye'de ürettiği buzdolaplarının yüzde 80'ini ihraç ediyor. İhracat geliri 125 milyon dolarlık. Şimdiyse Manisa Soğutucu fabrikasının yanına 35 milyon euro yatırımla çamaşır makinesi fabrikası kuran Indesit, temmuzda üretime başlıyor.
Milani, Avrupa'da ekonominin giderek daha da iyileştiğinin ve bu yıl özellikle mutfak fuarında pozitif bir hava oluştuğunun altını çiziyor. "İnsanlar geleceğe daha güvenli bakıyor" diyor ama tabii euronun değerli olmasının rekabetçiliği düşürdüğünü de belirtmeden edemiyor.
Peki ya Türkiye dışarıdan bakan bir CEO için nasıl görünüyor? Milani, son 20 yılına atıfta bulunarak, "Mükemmel" diyor. Çok hızlı büyüyen Türkiye'nin verimliliğini de övüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA