Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'İyi İşler'le kadın girişimcinin önünü açacak!

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) başkanlık görevini tamamladıktan sonra Ümit Boyner'i İş'te Hayat isimli televizyon programıma davet etmiştim. O da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında gelmek istemişti. Dernekte yoğun ve stresli başkanlık dönemi sonunda tekrar döndüğü Boyner Grubu'nda ne yapacağına ilişkin de bir mesajdı aslında 8 Mart seçimi.
Programda bundan sonra yapacakları arasında sosyal sorumluluk projelerinin başı çekeceğini, kadına dönük projeler yapmak istediği ve çalışmalara başladıklarını söylemişti.
İşte o konuşmamızdan sonra Ümit Boyner'in en somut projesini önceki gün dinledik. Yanında Dünya Bankası çatısı altında özel sektöre odaklanan kalkınma kuruluşu IFC'nin Başkan Yardımcısı Dimitris Tsitsiragos da vardı.
Türkiye'de kadın konusunda yapacak çok şey var. Ama tabii ki en mantıklısı birlikte çalıştığın kadınlardan başlamak ki Ümit Boyner öyle yapıyor. Öğreniyoruz ki Boyner Grubu'na üretim yapan hazır giyim tedarik ağının sadece yüzde 18'i kadın girişimcilerden oluşuyor ki bu oran yüzde 8 olan Türkiye'nin kadın girişimci oranının bir hayli üzerinde.
Boyner, grubun markalarına üretim yapan 342 tedarikçinin 63'ünün kadın girişimci olduğu ve bunlardan 53'ünün de bizzat işinin başında olduğunu söylüyor. "Daha fazla kadın tedarikçi ile çalışma hedefinden önce mevcut kadın girişimcileri güçlendirmek gibi bir strateji belirledik ki sürdürülebilir bir etki yaratabilelim" diyor. Buradan hareketle IFC ile "İyi İşler: Boyner Grup Tedarik Zinciri Kadın Girişimcileri Güçlendirme Programı'nı başlatıyor. IFC'nin tüm dünyada KOBİ'leri desteklemek için geliştirdiği uluslararası akreditasyonu olan bir eğitim programı Türkçe'ye çevrilerek ve hazır giyim sektörüne uyarlanarak kadınların eğitimine başlanıyor. Programın destekçileri arasında finans sektöründen 3 ismi görmek de güzel. TEB, Garanti ve Şekerbank da programda yer alıyor. İlk aşamada 22 kadın girişimci finansmana erişim, stratejik planlama ve ürün geliştirme gibi önemli pek çok konuda eğitime alınacak. Ümit Boyner, bu eğitimlerin dalga dalga yayılmasını ve aslında iş dünyasından başka şirketlerin de katılmasıyla büyümesini planladıklarını söylüyor.

4 milyar $'lık potansiyel

Kadına dönük projeleri desteklemenin aslında gün sonunda ülke için büyük değer, şirketleri için ise kâr demek olduğunu ben değil, ciddi kurumların yaptırdığı araştırmalar söylüyor. Dimitris Tsitsiragos işgücünde kadınların desteklenmesinin daha iyi iş sonuçları anlamına geldiğini, "Örneğin bankalar için kadın girişimciler müthiş bir dokunulmamış müşteri kitlesi anlamına geliyor. Türkiye'de kadınların yönettiği KOBİ'lerin ihtiyacı olan ve karşılanmamış finansman ihtiyacı 4 milyar dolar" diyerek somut bilgiyle açıklıyor.
IFC'nin yaptırdığı bir araştırmaya göre kadınlar tarafından yönetilen işletmelerin averajda yüzde 30'lara varan oranda daha kârlı işletmeler olduğu ortaya çıkmış. Tsitsiragos, son 3 yılda Türkiye'de çalıştıkları bankalar aracılığıyla kadın girişimcilere 52 milyon dolar kredi sağladıklarını söylüyor. Boyner ile başladıkları bu proje içinde eğitimin yanı sıra kadın girişimcilerin uluslararası alıcılarla tanışmalarına ve IFC'nin müşterileri olan bankalarla kadın destekleme programları hakkında irtibata geçmelerine de aracılık edeceklerini anlatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA