Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Eşitsizliklerle mücadeleyi İstanbul'dan başlatacak!

Eşitsizliklerle mücadele öyle kolay değil. Ama işte Türkiye, G20'ye ev sahipliği yapması vesilesiyle büyük bir şans yakaladı ya bu yıl, bu konuda üye ülkeler ciddi politikalar üretsin ve sorunları çözsünler diye müthiş bir çalışma başladı.
G20'nin 6 ana çalışma grubundan biri olan Civil20 (Sivil Toplum 20) zirvesi 15-16 Eylül tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılacak ve Civil20 Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sadece G20'yi oluşturan ülkelerden değil, kapsayıcılık mottosuyla düşük gelirli gelişmekte olan ülkeleri de dahil ederek 52 ülkeden 400'e yakın sivil toplum temsilcisini bir araya getirecek. Amaç, eşitsizlikle mücadelede ortak bir bildiri çıkarmak ve bununla G20 Zirvesi gündemine kalıcı bir müdahalede bulunarak sivil toplumun sesini olabildiğince gür duyurmak.
Gündemimiz ne yazık ki terör olaylarının tırmanmasıyla alt-üst oldu, hepimizi kahreden şehit haberleriyle çaresizlik yaşamaya başladık belki ama G20'ye paralel yürüyen altbaşlıklar konusunda Türkiye ev ödevini, üye ülkelerdeki çalışma gruplarıyla birlikte yerine getiriyor. Böylece gelir ve vergi adaleti, kadın erkek eşitliği, çevre, eğitim ve sağlık gibi önemli konularda G20'de çok önemli kararların altına imza atılmasını bekleyebiliriz.
Örneğin, Zeynep Bodur Okyay başkanlığındaki Civil20, tamamen bağımsız olarak, 14 farklı sivil toplum kuruluşuyla (STK) tam 18 aydır çalışıyor. STK'lar arasında İKV, TÜSEV, WWF Türkiye, TEGV, Kagider, Oxfam International, AÇEV, TEMA, Uluslararası Şeffaflık derneği ve Türkiye Sakatlar Konfederasyonu da var.
Civil20, G20 ülkelerinin yol, köprü, santral gibi altyapı yatırımlarından söz ederken sosyal altyapıya o kadar büyük yatırım yapmamasını eleştiriyor. O nedenle G20'nin dikkatini çekmeye çalıştığı konular önemli. Mesela "eşit işe eşit ücret" konusu gündemlerinde. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki bugün dünyanın her yerinde kadınlar aynı iş için erkeklerden yüzde 25 daha az ücret alıyor. Bu hızla gidilirse kadının erkekle aynı ücreti alması, eşit olması için bir 80 yıl daha beklemek gerekiyor ama artık kimsenin beklemeye tahammülü kalmadı. Aynı şekilde asgari ücretin de yükseltilmesi talep ediliyor. "Aksi halde kadının en kötü işlerde istihdam edilmesinin önlenmesi mümkün değil" deniliyor.
C20, iş hayatında kadın erkek eşitliğini sağlamak için kota sisteminin kaçınılmaz olduğunu, bu sistem kabul edilmeden ne ekonomik, ne politik ne de sosyal hayatta bir eşitliğin sağlanacağını G20'de yüksek sesle dile getirecek. Ücretsiz emeğin ekonomik değer olarak kabul edilmesi için ciddi çalışmalar var. Emeği karşılığı hiçbir ücret almayan kadınların ekonomiye katkısının yüzde 10 ile 40 arasında olduğunu araştırmalar gösteriyor.
Vergi adaletsizliği konusu da gündemin önemli bir maddesi. Zengin kişilerin varlıklarını gizlilik alanları denilen ülkelerde tutması, beyan etmemesi, çok uluslu şirketlerin bulundukları ülkede vergi ödemeyip yine çeşitli yollarla bu vergiyi kaçırması da masada. C20, sistem geliştirip politika üreterek bununla mücadele için eylem planı hazırlığında. Çevre konusuyla da sivil toplumcular G20 gündemine müdahaleye hazırlanıyor.
Zeynep Bodur Okyay, G20 ülkeleri insan odaklı ekonomik politikalar üreterek, siyasi irade gösterip, uygulamada kararlı olurlarsa bugün yaşanan pek çok sorunun çözülebileceğini söylüyor.
Umarım G20 Liderler Zirvesi bu yıl hiç olmadığı kadar çok çözüme odaklı kararların çıktığı bir zirve olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA