Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Karaciğer naklinin dünyaca ünlü isimleri neden Malatya'da?

Dün birkaç saatliğine yaşadığımız bu acı gündemden uzaklaşıp, İnönü Üniversitesi'nde Türk bilim insanlarının bir Anadolu kentinde ulaştığı uluslararası başarıya odaklandım.
İnönü Üniversitesi Rektörü Cemil Çelik, 10 gün kadar önce arayıp bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Türk-
Alman Transplantasyon Sempozyumu- Karaciğer Günleri
'nin açılışında konuşma yapmamı istemişti.
Türkiye'yi karaciğer naklinde bir numara yapan Malatya'daki ekibin başında Prof. Dr.
Sezai Yılmaz
var. Yılmaz Hoca'nın başarılarını bundan yıllar önce ve aslında ilk kez Baltimore'da ziyaret ettiğimiz John Hopkins Medicine'da duymuştum.
ABD'li doktorlar, Malatya'da üstelik de kadavradan değil canlıdan canlıya yapılan başarılı karaciğer nakil operasyonlarını sıkı sıkı takip ediyorlardı. Bu nakiller çok zordu, ABD'de ölüm olduğu için gündem dışı kalmıştı. Türkiye'de ise karaciğer hastaları için canlıdan canlıya başarılı operasyon konusunda uzman bir isim olan Sezai Yılmaz el üstünde tutuluyordu.
Dünyada Seul'dan sonra en çok karaciğer nakli yapılan ülkenin Türkiye olmasının sebebi de İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin giderek büyümesi, kabına sığamaması ve artık bir Karaciğer Nakil Enstitüsü'ne de sahip olması.
İşte bu yüzden Sezai Hoca'nın her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen doktor misafirleri var. Sezai Yılmaz ve ekibinin yaptığı ameliyatları takip ediyorlar, pratik yapıyorlar.
Sempozyumun eş başkanlığını bu yıl Almanya'nın 450 yıllık üniversitesi Giessen'in Rektörü Trinad Chakrabort Chakraborty yaptı.
Söyledikleri ilginçti. 450 yıllık bir üniversite, 40 yıllık genç bir üniversite ile karaciğer nakli konusunda işbirliği yapıyor, iyi örneklerin anlatıldığı bir sempozyum düzenliyordu. Açıkçası Malatya'daki gelişmeler herkesin dikkatini çekiyor.
Sezai Yılmaz'ın karaciğer naklinde dünyada bir numara olarak nitelendiği Prof. Dr.
Ahmet Gürakar
da deneyimlerini paylaşmak üzere Malatya'ya geldi. Gürakar'ın da Malatyalı olması ilginç bir tesadüf bu arada.

Suriyeli Hamza'yla duygulu an!
İstanbul Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr.
Mesut Parlak
'ın da katıldığı sempozyumda da söyledim.
Sezai Yılmaz Hoca kendisine gelen hiçbir teklifi kabul etmedi. Bugün istese dünyaca ünlü üniversitelere gidebilirdi ama gitmedi.
Malatya'yı karaciğer naklinde bir marka haline getirdi.
Bunu yalnız yapmadı tabii. Ekibi ve Rektör Cemil Çelik tüm desteğini verdi. Dün iki yıl önce başarılı bir şekilde ameliyat ederek hayata tutundurduğu 7 yaşındaki Suriyeli Hamza Abaküse, üstünde Malatya formasıyla geldi ve çiçek verip teşekkür ettiğinde salonda duygulu anlar yaşandı. Umarım, Suriyeli Aylan bebeğin hazin fotoğrafıyla ayağa kalkan dünya, Malatya'da çektiğim bu güzel fotoğrafla umut bulsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA