Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

“Terör var gelmem diyen olmadı, hepsi geliyor!”

Terördü, Rusya ile yaşanan krizdi derken bu yıl Türkiye'yi gezmek, görmek, toplantıya katılmak için gelmeyi düşünenlerin vazgeçtiği söyleniyor. Turizm sektöründeki rakamlar da bunu teyit ediyor. Ne var ki moralimizi yükseltecek müthiş güzel haberler alıyoruz şu sıra.
Moda dünyasının önemli isimlerinden Fendi'nin Kreatif Direktörü Silvia Venturini Fendi, dünyadaki pek çok önemli projede imzası olan, Oslo'daki Nobel Peace Centre'ı ve son olarak 160 milyon pounda mal olan Moskova'daki 'School of Management Skolkova'yı çizen Tanzanya kökenli ünlü İngiliz Mimar David Adjaye bu hafta sonu İstanbul'da. Sadece onlar da değil, dünyanın çeşitli ülkelerinden sanatçı, müzisyen, mimar, aktör, yazar, oyuncu ve film yönetmeni 40'ın üzerindeki ismin yolu Türkiye'ye düşecek bu hafta sonu.
Hepsini bir festivalde bir araya getirme ve tümü ücretsiz panellerde, oturumlarda ve performanslarda İstanbullularla buluşturma fikri, 6 yıldır başarıyla yürüttükleri ve artık İst Festival (Uluslararası İstanbul Kültür ve Sanat Festivali) olarak duyacağımız organizasyonun sahipleri Demet Müftüoğlu Eşeli ve eşi Alphan Eşeli'ye ait.
Doğrusu İstanCool olarak başlayan ve her yıl büyük bir heyecanla takip ettiğim festivalin bu yıl terör olaylarının negatif etkisiyle kesintiye uğrayıp uğramayacağını ben de merak etmiştim. Öyle ya pek çok ülke büyükelçilikleri vatandaşlarına ne yazık ki Paris'e ya da Brüksel'e gitmeyin şeklinde uyarı yapmıyor ama hepsi Türkiye'den şu sıra uzak durulması mesajı verip duruyor. Oysa ki hepimiz terörün artık global bir tehlike olduğunun ve de nerde insanın karşısına çıkacağının belli olmadığının farkındayız ama işte bu işten de en çok zararı Türkiye görüyor.
Demet Müftüoğlu Eşeli, teklifte bulundukları hiçbir ismin tereddütte bulunmadığını ve hepsinin de heyecanla festivale geleceğini söylüyor. Ne güzel ki daveti kabul edenler yapılan uyarıları kulak ardı etmiş, Türkiye'ye gelmelerinde bir sakınca görmemiş. Asıl haber olması, duyurulması gereken de işte bu pozitif, herkese moral olacak organizasyonlar bana göre. Festivalde bu yıl yönetmen ve fotoğrafçı Anton Corbijn de var, efsane gitarist Thurston Moore da...
İst Festival, kendini kanıtlamış, uluslararası kültür ve sanat festival ajandalarına girmiş, çoktan marka olmuş. Bugüne kadar öyle isimlerin yolu bu festival sayesinde Türkiye'ye düştü ki... Geçen ay aramızdan ayrılan dünyaca ünlü İran kökenli İngiliz mimar Zaha Hadid, Hoolywood'un ünlü oyuncularından Tilda Swinton, Harvey Keitel, Gore Vidal, Hanif Kureishi, Courtney Love, Sophie Calle, Kirsten Dunst ve Michael Stipe geçtiğimiz festivallere katılan isimlerden bazıları mesela.
Diyeceğim o ki iyi ki ekonomiyle iç içe, yan yana kültür ve sanat var. Bu sayede açılan yeni pencereler, yeni trendlerin, fikirlerin, vizyonların konuşulmasını, tartışılmasını sağlıyor ve evet bu organizasyonlar sayesinde de teröre meydan okunuyor! Hepimiz de nefes alıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA