Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dimes Doğu Avrupa’da fabrika kuracak!

Türkiye'nin en büyük meyve suyu üreticilerinden biri olan Dimes, geçen yılı 450 milyon lira ciroyla kapatmış. Dimes'in yatırım ve büyüme projelerini konuşmak için buluştuğumuz şirketin 3'üncü kuşak yöneticisi Ozan Diren, bu yılki hedeflerinin 475 milyon liralık ciro olduğunu söylüyor. Bu rakamın 45 milyon lirası da 100'den fazla ülkeye yaptıkları ihracattan oluşuyor.
1958'de üzüm bağlarıyla ünlü Tokat'ta şarap üretimiyle temelleri atılan Dimes, 1963'de ilk meyve suyu tesisini kuruyor. Ardından İzmir ve Aydın'da da açtığı meyve işleme ve şişeleme tesisleriyle Türkiye'nin sektöründe lider kuruluşlarından biri olmayı başarıyor.
Ozan Diren, şimdi 4'üncü fabrikayı da Doğu Avrupa'da açmak için yatırım hazırlığı içinde olduklarını anlatıyor. Dimes'in Doğu Avrupa ülkelerine olan ihracatı artmış, nakliye giderlerini kısmak için bölgeye yakın olmak istiyor. Diren, yurtdışında fabrika yatırımının aslında bu sebeplerden bir zorunluluk haline geldiğini söylüyor.
Gıda sektörünün önemli oyuncularından Dimes'in dijitalleşme ve teknolojiyi eksenine oturtması ilgimi çekiyor. Ozan Diren, ağır işleri geliştirdikleri robotlara teslim ettiklerini, raf sistemleri gibi birçok iş sürecini dijital ortama aktardıklarını anlatıyor. Bugüne kadar 12 tane robot kol yaptıklarını ve şimdi de yüzde 25 civarında mazot tasarrufu yapan hibrit kamyon geliştirdiklerini ancak verimliliği artırmak için tasarruf oranını yüzde 30'a çıkarmaya çalıştıklarından söz ediyor.
Dimes'i kuran dede Mustafa Vasfi Diren Tokat'ta birçok ilkin de sahibi olarak biliniyor. İlk yatırımcı, ilk vergi ödeyen kişi, ilk matbaayı getiren, ilk gazeteyi kuran kişi de aynı zamanda Vasfi Diren. Ozan Diren, 3'üncü kuşağın yönetmeye başladığı Dimes'in bugün 60 bine yakın çiftçiyle çalışarak Anadolu'da büyümeye devam ettiğini söylüyor. "Çiftçiyi de büyütüyoruz" diyen Diren, çalışan sayılarının da 850'ye ulaştığını anlatıyor.
Dimes, meyve bahçeleri kurmuyor. Sadece kendilerine ait 500 dönüm meyve bahçesinde damızlık verimli fidan üretiyor ve sonra onları çiftçiye vererek daha iyi meyve almanın yolunu açıyor.
Yılda çiftçiden alınan meyve miktarı 100 bin tonu buluyor ve alınan meyveler 24 saat içinde işleniyor. Öğreniyorum ki Dimes, yüzde 100 meyve suyu ve sıkma kategorisinde pazar lideri konumunu koruyor.
Meyve suyu Türkiye'de son teknoloji ürünü makinelerde ambalajlanarak tüketiciye sunuluyor. Ancak Türkiye'deki kişi başı tüketim oranları Avrupa ve ABD'nin çok gerisinden geliyor. Örneğin Avrupa Birliği ülkelerinde meyve suyu üretimi yılda kişi başı 30 litreye kadar ulaşıyor. Türkiye'de geçen yıl tüketim 10 litre ile sınırlı kalmış. Tabii bundan Türkiye'de ayran ve çay gibi milli içeceklerin büyük rol oynadığını da söyleyebiliriz.
Gördüğüm şu. Anadolu'nun köklü markaları zor yıllarda da büyümesini ve yatırımlarını sürdürüyor böylece ekonomiye önemli katkıda bulunuyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA