Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Tekfen 60’ıncı yılında tek seferde en büyük işini Katar’da yapacak!

Türkiye'de ve yurtdışında önemli taahhüt projelerine imza atan ve 2016 itibarıyla 5 milyar euroluk ciroya ulaşan Tekfen Holding'in bugüne kadar 50 milyar dolarlık taahhüt işi yaptığını önceki akşam öğrendik ve şimdi de grup bugüne kadarki en büyük işine Katar'da imza atacak.
Ülkede 2.1 milyar dolarlık otoyol projesi yapacak.
Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin'in, '60 yıl önce 3 değişik denizden gelen delikanlılar' diye tanımladığı Feyyaz Berker, Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından kurulan Tekfen bugün tamamen profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor. 60'ıncı yıldönümü nedeniyle önceki akşam Murat Gigin ve CEO Osman Birgili başta olmak üzere yönetim kadrosu ile ekonomi basını bir araya geldi. İşte bu toplantıda hem Tekfen'in 60 yıllık serüvenini hem de 2016'da grubun neler yaptığını konuşma fırsatı yakaladık.
Tekfen Holding yakın zamanda müteahhitlik sektöründe 5 yeni proje daha almıştı. Murat Gigin, "Bakü'deki yeni projemiz olan Maliye Bakanlığı binası, Socar Tower'dan sonra yine çok konuşulacak bir proje olacak. Katar'da 2005'ten bu yana 6 proje tamamladık ve 2 milyar 420 miyon dolarlık iş yaptık. Son olarak da Tekfen'in bugüne kadar tek seferde aldığı en büyük iş için de Katar devleti ile anlaşma imzaladık. 2.1 milyar dolarlık otoyol projesi için 8-10 bin kişi çalışacak."
Öğreniyoruz ki finansmanı henüz bitmemiş olan yeni bir proje de Mersin-Tarsus Bölgesi'nde birbirine yakın iki sahada gerçekleştirilecek 4 milyar m3 kapasiteli Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri. Tekfen'in 2.4 milyar euroluk projeki payı 723 milyon euro olacakmış.
Yönetim kadrosuyla bir araya gelince öğreniyoruz ki 15 bin çalışanı olan Tekfen Grubu'nda ortalama kıdem 22. CEO Osman Birgili, 38 yıldır grupta çalışıyor. 40 yıldır, 45 yıldır Tekfen'de çalışan yöneticiler var. Gigin, bu durumu, "devamlılığa saygının ifadesi' olarak tanımlıyor.

Patlama testi 1 Kasım'da
Toros markasıyla Türkiye'nin en büyük özel sektör tarım sanayi kuruluşuna sahip olan Tekfen, yılda 2 milyon ton gübre üretiyor. Türkiye'nin toplam gübre üretiminin yüzde 30'unu grup tek başına karşılıyor. Güvenlik konusundaki endişeler, azotlu gübrelerin patlayıcı olarak kullanıldığının ortaya çıkması nedeniyle Tekfen de sıkıntı yaşıyor. Murat Gigin, "Güvenlik konusundaki endişeleri yüzde 100 anlamakla ve hak vermekle birlikte, sonbahar gübresi olarak azotlu gübre kullanılmadığı takdirde 2017 tarım rekoltesinde kalite ve tonaj düşmeleri olacağı endişesini taşıyoruz" diyor.
Toros Gübre dahil Türkiye'de gübre üreten fabrikalar haziran ayında gelen yasaklamanın ardından üretime devam ediyor ancak satamıyor. Gübre içindeki amonyum nitrat yüzde 34.5 olduğu zaman patlayıcı sınıfına giriyor. Türkiye'de azotlu gübrede kullanılan nitrat yüzde 30-31 seviyesinde. Murat Gigin ve CEO Osman Birgili'den, 1 Kasım'da TÜBİTAK, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve tüm üreticilerin örneklerini verdiği bir patlama testi yapılacağını öğreniyoruz. Bu test sonucunda yüzde 26 nitrat içeren gübrelerin az patlayıcı olduğu ispatlanırsa satışına izin verilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA